Magazin
36 ogledov

Indigo ni opravičilo

O otroku veliko pove tudi to, kako drži svinčnik, in moč, s katero z njim pritis Žurnal24 main
Tudi nadarjeni in samosvoji otroci potrebujejo vzgojo staršev.

"Zadnja leta se pojavlja veliko pojmovanj otrok, ki se nanašajo predvsem na to, da so ti otroci bolj čuteči, občutljivi, razumski in nadarjeni," pravi mladinska in otroška psihologinja Lea Beznik. Mednje spadajo tudi indigo otroci, ki naj bi bili rojeni predvsem med letoma 1975 in 1995, a strokovna javnost pri tem pojmu ostaja skeptična.

Pametni, drzni, trmasti
Izraz indigo otroci je prva uporabila Nancy Ann Tappe, in sicer v knjigi Understanding Your Life through Color. Opisala jih je kot intuitivne, z močno voljo, zahtevne, trmaste in hiperaktivne. Težave naj bi imeli tudi s socializiranjem med vrstniki (še posebno v šoli) in upoštevanjem avtoritete. Obenem naj bi bili čustveno zelo ranljivi in občutljivi.

Je indigo le vzgoja?
"Prepogosto slišimo starše, ki z oznakami, kot je indigo, opravičujejo neprimerno vedenje svojih otrok, namesto da bi z vzgojnimi ukrepi poskrbeli, da se bodo njihovi otroci razvili v odgovorne in srečne mladostnike ter pozneje v uspešne in samozavestne odrasle," opozarja Beznikova. Po njenem mnenju je drugačno obnašanje otrok tudi posledica bistveno drugačnega okolja, v katerem odraščajo.

Potrebujejo ljubezen
Ne glede na to, kako jih poimenujete, takšni otroci potrebujejo posebno pozornost, veliko ljubezni in seveda pravilno vzgojo, ki nikakor ni permisivna. "V otroštvu jih moramo naučiti spoštovanja in upoštevanja pravil, česar permisivna vzgoja ne omogoča," pravi Beznikova. "Pogosto se zgodi, da starši otroka zaradi bistrih idej in nekaterih sposobnosti prehitro postavijo v vlogo odraslega, enakovrednega partnerja," dodaja. Bistveno je, da jim pustite biti otroci, da jim pokažete, kaj je prav in kaj narobe, ter jih imate radi takšne, kakršni so, in ne takšne, kot bi lahko postali.

Spodbujajte in omejujte
"Starši, stari starši in učitelji naj nemirne otroke, otroke, ki konstantno preizkušajo meje in poskušajo vplivati na okolico, razbremenijo vsesplošnega iskanja in jim postavijo meje," pravi Beznikova. S tem jim boste omogočili mir in občutek varnosti ter jim dali dovolj svobode. Pomembno je tudi, da jih naučite govoriti o čustvih, razvijate njihovo trdoživost in jih učite nežnosti. "Pogosto jim povejte, da jih imate radi, jih objemite, spodbujajte, kadar potrebujejo spodbudo, in jih zaustavite, kadar bodo šli predaleč," staršem še svetuje Beznikova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.