Magazin
15 ogledov

Izbrali so Kiblo

Predstavitev platforme Re:akt! v okviru produkcije Aksioma, zavoda za sodobno um Žurnal24 main
Multimedijski center v Mariboru Kibla si je na področju evropskih razpisov Kultura pridobil naziv najuspešnejše slovenske organizacije.

Hkrati si je Kibla pridobila koordinacijo novega evropskega projekta z naslovom X-OP - Izmenjava operaterjev in producentov umetnosti. Finančna vrednost triletnega evropskega projekta je nekaj več kot 900.000 evrov.

Strokovni svetovalec in eden od ustanoviteljev Peter Tomaž Dobrila ja na današnji tiskovni konferenci povedal, da gre pri projektu X-OP za postopoma rastoče omrežje umetnikov, raziskovalcev, operaterjev, producentov in centrov, ki želi vzpostaviti Evropsko platformo za ustvarjanje umetnosti in izmenjavo.

Gre za omrežje, ki s svojimi lokacijami, prostori in tehnološko infrastrukturo, ki je prilagojena uporabnikom,  želi spodbuditi mobilnost umetnikov, teoretikov in menedžerjev. Projekt je zasnovan tako, da krepi sodelovanje, skupno produkcijo in interdisciplinarni pristop k umetnosti na področju celotne Evrope.

Predsednica Kible Aleksandra Kostič je opozorila, da so pridobili tudi pomembno partnerstvo pri projektu "EQF Code" v okviru evropskega izobraževalnega razpisa Leonardo da Vinci, kar po njenih besedah dodatno potrjuje uspešnost Kible pri kandidiranju za evropska sredstva na področju kulture.

Sicer pa Kibla sodeluje v več odmevnih evropskih projektih, ki še potekajo. Dobrila je posebej spomnil na projekta "Travel in Europe" in "gRig", ki se bosta končala prihodnje leto. Po njegovih besedah v okviru projekta "Travel in Europe" nastaja produkcija, ki bo omogočila uporabnikom virtualnih okolij sprehod po evropskih mestih in kviz na temo kulture.
Projekt "gRig" pa  raziskuje "situacije v mešani resničnosti, kjer so digitalni mediji in fizični materiali, predmeti in prostori medsebojno prepleteni".

Slovenija ima prvič organizacijo, ki vodi zahteven večletni projekt in je edina organizacija v Evropi, ki je v istem letu hkrati vodja dveh projektov sodelovanja.

Današnja novinarska konferenca je bila tudi priložnost za napoved razstave finske umetnice Eije-Liise Ahtila. Kot je pojasnila Kostičeva, gre za vrhunsko ustvarjalko na področju sodobnega videa in umetniškega filma. Slovesno odprtje razstave bo v petek ob 20. uri na Kiblinem razstavišču.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.