Magazin
164 ogledov

Izobraževanje znotraj javne uprave

Za delovno mesto uradnika boste potrebovali strokovni izpit. Žurnal24 main
Če že delate ali pa se nameravate zaposliti v javni upravi, se spodobi, da par besed namenimo tudi strokovnim izpitom.
Strokovni izpit - nujni pogoj za uradniška delovna mesta
Zagotovo ste v javnih razpisih, javnih natečajih ali javnih objavah med pogoji za zaposlitev v javni upravi (npr. v ministrstvih, organih v sestavi ministrstev ali na upravnih enotah) že večkrat zasledili, da morate imeti (oziroma je zaželeno, da imate) opravljen strokovni izpit za imenovanje v naziv. Ta izpit opravljajo pripravniki in drugi javni uslužbenci, ki opravljajo uradniško delo in sklenejo delovno razmerje v državnem organu ali upravi lokalne skupnosti. Pomembno je poudariti, da strokovnega izpita ne opravljajo vsi javni uslužbenci, temveč le uradniki - to so tisti javni uslužbenci, ki opravljajo javne naloge in ki opravljajo zahtevnejša spremljajoča dela, ki zahtevajo poznavanje javnih nalog organa. Iz navedenega izhaja, da je opravljen strokovni izpit za imenovanje v naziv nujen pogoj za opravljanje javnih nalog na uradniških delovnih mestih. Opravljen strokovni izpit za imenovanje v naziv pa je po določbah Zakona o javnih uslužbencih (ZJU) tudi eden od pogojev za imenovanje v naziv.

Vrste strokovnega izpita za imenovanje v naziv
Glede na stopnjo izobrazbe strokovni izpit za imenovanje v naziv delijo na strokovni upravni izpit (za posameznike z višjo strokovno, srednjo splošno in srednjo strokovno izobrazbo) in državni izpit iz javne uprave (za posameznike z univerzitetno in visoko strokovno izobrazbo). Obe obliki izpita obsegata kar nekaj upravnih in upravnopravnih področij, kot npr. poznavanje vsebin ustavne ureditve, sistema zakonodajne, izvršilne in sodne oblasti ter razmerij med njimi, lokalne samouprave, javnih financ, institucij Evropske unije in njenega pravnega sistema, splošnega upravnega postopka in upravnega spora ter poslovanja organov javne uprave.

Vodenje in odločanje v upravnih postopkih
Če pa nameravate delati na področju, kjer boste kot uradna oseba vodili upravni postopek ali odločali v njem (npr. na upravni enoti, centru za socialno delo, sektorju za azil) potrebujete poleg predpisane izobrazbe, tudi opravljen strokovni izpit iz splošnega upravnega postopka. Le-ta obsega poznavanje različnih institutov upravnega postopka (npr. vrnitev v prejšnje stanje, skrajšani in posebni ugotovitveni postopek, izdaja odločbe in sklepa), preverja pa se tudi ti. pismenost kandidata, ki mora na pisnem delu izpita sestaviti tudi pisno odločbo ali sklep.

Drugi izpiti, izobraževanja in usposabljanja
Poleg omenjenih izpitov, lahko pod okriljem Upravne akademije opravite še izpit za matičarja, strokovni izpit iz varnosti in zdravja pri delu, strokovni izpit za nepremičninske posrednike, preizkus znanja za vodenje in odločanje v prekrškovnem postopku in strokovni izpit za inšpektorja. Poleg navedenega, pa akademija nudi še paleto raznih seminarjev in tečajev tujih jezikov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.