Magazin
29 ogledov

Izogibajte se predpoletnim dietam

Indeks telesne mase izračunamo tako, da telesno težo v kilogramih delimo s kvadr Žurnal24 main
Hujšanje spada v zdravniško ordinacijo. Hitre diete lahko povzročijo kronične težave s stežo.

"Odsvetujem poseganje po modnih dietah, ki jih pred poletjem mrgoli v vseh mogočih revijah," svari Tina Sentočnik, specialistka interne medicine in vodja centra Medico.

Leta 1980 je bilo v razvitem svetu debelih manj kot šest odstotkov odraslih, danes je takih več kot 30 odstotkov.
Kontraproduktivne diete
Sentočnikova opozarja, da se ravno predpoletno poseganje po dietah, ki obljubljajo hitre učinke, sprevrže v kronične težave s težo, ki jih težko odpravimo. "Če ima nekdo indeks telesne mase (ITM) pod 25, kar je še v kategoriji normalne teže, pa bi se rad znebil kakšnega odvečnega kilograma, bosta zadoščali že redna telesna dejavnost in zdrava varovalna prehrana," pravi Sentočnikova.

Hujšanje spada v ambulanto

Idealna teža je pri ITM med 18,5 in 21,5, vrednost med 25 in 30 opredeljuje čezmerno težo oziroma preddebelost, med 30 in 35 debelost 1. stopnje, med 35 in 40 debelost 2. stopnje, nad 40 pa debelost 3. stopnje.
"Vse kategorije ITM nad 25 pomenijo po strokovni doktrini bolezen, zato hujšanje spada v zdravniško ordinacijo," razlaga zdravnica in dodaja: "Včasih je težje za nekaj odvečnih kilogramov shujšati komu, ki ima zelo patološke prehranske vzorce in majhno motivacijo, kot pa drugemu z močno povečano težo, a veliko motiviranostjo, za denimo 40 kilogramov."

Komu se odsvetuje
Kot pravi Sentočnikova, hujšanja ne priporočajo posameznikom s čezmerno težo, ki imajo hudo motnjo hranjenja (kompulzivno prenajedanje). "Tu je treba dati prednost psihološki obravnavi pred hujšanjem," poudarja. Po njenih izkušnjah dieta nima učinka tudi pri ljudeh, ki imajo za seboj številne kratkoročne poskuse hujšanja z najrazličnejšimi, navadno neustreznimi jedilniki. "V center pridejo tudi ljudje, ki si želijo vitkosti, a niso motivirani za vse potrebne ukrepe, ki jih hujšanje zahteva – njim ga odsvetujemo, ker bo neuspešno," pojasnjuje Sentočnikova, pristavlja pa: "Najprej jih vključimo v motivacijski postopek, ko pa sta čas in motivacija primerna, v program hujšanja."

Kaj najbolj učinkuje
Po njenih besedah je najbolj zdravo in učinkovito hujšanje dietoterapija skupaj z aktivacijsko terapijo in psihološko podporo. "Obravnava je prilagojena posamezniku. Ljudje se razlikujejo ne le po teži, ampak tudi po mestih, kjer je zamaščenost največja, kondicijski sposobnosti in mišični masi, pa po tem, ali imajo ob debelosti spremljajoče bolezni in ali jemljejo zdravila. Zelo pomembno je tudi, ali imajo ob povečani teži katero od motenj hranjenja, ali obstaja celo odvisnost od hrane," našteva Sentočnikova in dodaja, da je prav zadnja motnja težko ozdravljiva.

Predpisati mora zdravnik
Food and Drug Administration (FDA) in organizacija European Medicines Agency (EMEA) sta registrirali le dve zdravili za pomoč pri hujšanju, ki pa ju mora predpisati zdravnik in tudi nadzirati njuno rabo. Vse drugo so prehranska dopolnila, ki so lahko v pomoč, a učinkov, ki jih obljubljajo, nimajo. Nekatere učinkovine (denimo epinefrin), ki jih vsebujejo posamezni pripravki za hujšanje v prosti prodaji, so lahko celo smrtno nevarni.

"Nič ni narobe, če je motivacija za izgubo desetih odvečnih kilogramov želja po lepšem videzu. Napačno pa je razmišljanje, da deset kilogramov prek mere ne pomeni resne motnje," opozarja zdravnica.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.