Magazin
29 ogledov

Izogibanje zdravilom tudi pozimi

Če nosečnica že mora vzeti zdravilo, naj ga po posvetu z zdravnikom vzame v manj Žurnal24 main
Nosečnice se morajo tudi v zimskem času držati navodil, ki so predpisana za določena zdravila. Pravilo, da je manj bolje, pa velja v izjemnih primerih.

V zimskem času, ko so prehladi in viroze pogostejši, se morajo nosečnice še posebej izogibati zdravilom. Izogibati se morajo vsem kombiniranim zdravilom, tistim, ki vsebujejo psevdoefedrin, niso pa vedno primerna zdravila rastlinskega izvora (kot na primer trpotec). Izogibanje vsakemu jemanju zdravil sicer velja za celotno nosečnost, nosečnica pa se mora o uporabi zdravil med nosečnostjo vedno posvetovati s svojim zdravnikom.

Manj je vedno bolje
Ker je tveganje preveliko, obstaja zelo malo zdravil, pri katerih med opozorili ni stavka, da zdravila nosečnice in doječe matere ne smejo jemati. "Če zdravilo nosečnica že mora vzeti, je bolj primerno zdravilo, ki ima manj zdravilnih učinkovin, na primer vsebuje samo paracetamol, kot pa zdravila z več zdravilnimi učinkovinami," nam pojasni mag. Liljana Zwittnig Čop, vodja Galenskega laboratorija.

Vse pa je seveda odvisno od učinkovin, ki jih zdravilo vsebuje. Lahko ima samo eno učinkovino, pa je ta potencialno zelo nevarna, zato se je treba pred jemanjem nujno posvetovati z zdravnikom ali ginekologom.

Če je že nujno treba vzeti zdravilo, ga vzamemo v najmanjšem možnem odmerku in jemljemo čim krajši čas. Še vedno pa se o zdravilu posvetujemo z zdravnikom.

Največ nevarnosti prve tri mesece
Največjo nevarnost za razvoj ploda predstavlja jemanje zdravil v prvem trimesečju, ko se razvijajo in oblikujejo organi ploda, določena zdravila pa predstavljajo večjo nevarnost za plod v zadnjem trimesečju. Med nosečnostjo in dojenjem se je jemanju zdravil tako najbolje izogibati. Pred uporabo vsakega zdravila, kot tudi prehranskega dopolnila, se mora nosečnica posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom, vedno pa mora prebrati priložena navodila za uporabo.

Pozimi manjše izpostavljanje soncu
Pri jemanju zdravil v različnih letnih časih obstaja razlika, kar pa velja tudi na splošno, ne samo pri nosečnicah. Določena zdravila izkazujejo fototoksične reakcije, kar pomeni, da se njihovo delovanje spremeni pod vplivom sonca. Kljub redkemu zimskemu soncu pa je treba biti še vedno pozoren, kadar jemljemo določena zdravila in se izpostavljamo UV-žarkom. Pod njihovim vplivom je lahko delovanje zdravil močnejše ali šibkejše, lahko pa se pojavijo tudi spremembe na koži.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.