Magazin
149 ogledov

Izognite se napakam na razgovoru za službo

Zaposlitveni razgovor v teku Žurnal24 main
Imate tudi vi tremo pred zaposlitvenim razgovorom in nikakor ne veste, kako bi naredili najboljši vtis? Zakaj je razgovor pravzaprav potreben? Odgovori so pred vami.

Z eno besedo – da delodajalec z vami vzpostavi osebni stik! Poleg tega vas delodajalec tudi bolje spozna. Razgovor namreč delodajalcu ponuja možnost, da preveri resničnost trditev o kandidatovih sposobnostih, znanjih in delovnih izkušnjah, prav tako pa ugotovi način kandidatovega razmišljanja in komuniciranja.

Priprava na razgovor
Sestavljajo jo zlasti priprava na najpogostejša in splošna vprašanja, priprava svojih lastnih vprašanj, priprava nastopa, psihična priprava. Pred zaposlitvenim intervjujem se vedno pripravite na vprašanja, ki se tičejo objavljenega delovnega mesta, razpisanih pogojev in zahtev ter delovnih nalog. Priprava odgovorov na splošna vprašanja obsega pripravo na vprašanja o vaših delovnih izkušnjah, osebnosti, načrtih in ambicijah, pričakovanjih. Zaželeno je, da na razgovoru postavite nekaj vprašanj delodajalcu (na primer vprašanje v zvezi z organizacijo in načinom dela, kolektivom). S tem boste izrazili zanimanje za delovno mesto, hkrati pa pridobili informacije, na podlagi katerih lahko presodite, ali vam delovno mesto ustreza. Pred razgovorom se nanj tudi psihično pripravite. Ne dovolite, da vas trema in živčnost nadvladata! Poleg vsega tega pa je zelo priporočljivo, da si pred zaposlitvenim intervjujem pridobite nekaj "insajderskih" informacij.

Vaš nastop
Nastop je na razgovoru zelo pomemben. Samozavesten vstop v prostor, urejenost, profesionalen odnos ter primeren stisk roke – vse to pripomore k ustvarjanju dobrega prvega vtisa. Dober prvi vtis pa je na razgovoru izjemnega pomena, saj navadno ne boste imeli priložnosti, da morebiten slab prvi vtis popravite.

Izognite se pogostim napakam
Kaj hitro se nam lahko pripeti, da na razgovoru zaradi prevelike treme zagrešimo kakšno napako in naša sanjska služba gre po zlu. Da se čemu takemu izognete, bodite še toliko pozornejši na naslednje napake:

  • neprimeren stisk rok (mlahav ali premočan stisk),
  • preveč govorjenja,
  • negativno govorjenje o trenutnih ali prejšnjih delodajalcih,
  • prezgodnji ali prepozni prihod na razgovor,
  • spraševanje o bonitetah, času dopusta in plači na prvem razgovoru,
  • govorica telesa (očesni kontakt, položaj rok, telesna drža),
  • nepripravljenost na intervju.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.