Magazin
2489 ogledov

Izognite se zankam za turiste

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Vas čakajo rimske počitnice? Tu so štirje nasveti za počitnice v večnem mestu brez čakanja v vrstah in zapravljanja denarja.
V Vatikanu potrpežljivo. Pri obisku Vatikana skozi drugi vhod bodite potrpežljivi: od tam vas bo pot vodila najprej skozi muzej, tudi v knjižnico, nato do Sikstinske kapele ter šele na koncu do bazilike. Že samo ogled muzeja lahko traja več ur. Pripravite si načrt, kaj si boste ogledali, in ne “pregorite”, še preden vidite Sikstinsko kapelo. Pred vhodom v muzej lahko kupite uradno knjigo s podrobnimi opisi ter predlogi poti.

Gneča, navite cene, neprijazni natakarji ali hiter dostop do vseh znamenitosti, normalne cene in prijetni lokali – v Rimu lahko dobite takšen ali drugačen vtis. Predstavljamo vam nekaj nasvetov, s pomočjo katerih boste v večnem mestu preživeli čim lepše dneve.

1. Ogledi tudi brezplačno
Za začetek se lahko udeležite brezplačnega ogleda mesta s turističnimi vodiči. Zbirno mesto je vsak dan v bližini Španskih stopnic. Ob 11. uri se lahko odpravite na ogled okolice Vatikana, ob 12. uri na ogled Koloseja, ob 16. uri pa še središča mesta. Ogledi trajajo do dve uri. Vodiča po navadi vsak udeleženec plača s petimi evri napitnine.

2. Vstopnice kupite pred forumom
Za ogled Koloseja, Palatina, rimskega foruma in Vatikana priporočamo zgodnjo jutranjo uro ali poldan. Vstopnico za te tri lokacije lahko kupite pred Kolosejem ali forumom. Razlika pa je ta, da za nakup vstopnice pred forumom čakate nekaj minut, pred Kolosejem pa tudi več ur. Cena vstopnice je 12 evrov.

3. Skriti vhod v Vatikan
Obstajata dva vhoda v Vatikan, in sicer skozi Baziliko svetega Petra ter vatikanski muzej, a vrsta pred vatikanskim muzejem je bistveno krajša. Cena vstopnice je 15 evrov.

4. Na večerjo v Trastevere
Ime v prevodu pomeni: prek Tibere. To je izjemno simpatična četrt s starimi zgradbami in številnimi restavracijami, kamor zahajajo prebivalci Rima. Cene hrane in pijače so občutno nižje kot v središču mesta. Od tam se lahko povzpnete na hrib z eno izmed najlepših fontan, od koder imate tudi čudovit razgled na mesto.

In še to! V gneči pazite na denarnice!
“Turisti naj bodo pazljivi predvsem na krajih, kjer je veliko ljudi, še posebno na javnih prevoznih sredstvih. Na svoje stvari naj pazijo predvsem na avtobusu številka 64, ki vozi od Trga svetega Petra do glavne železniške postaje Termini; pozorni naj bodo na majhne otroke, ki turista zamotijo, njihovi prijatelji pa ga medtem okradejo," obiskovalcem svetuje rimski turistični vodič Dino Margiotta. Na dan se zgodi prek 60 tatvin, najpogosteje na mestih z množicami (metro, avtobus, trgi).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.