Magazin
27 ogledov

Izola se upira

Scena 30.05.13, Drive, foto: promocijsko gradivo promocijsko gradivo
"Živi bomo ostali le z uporom in odporom," sporočajo filmi letošnjega festivala na Obali.

"Vodi nas eno samo vodilo – na izolska platna pripeljati reči, ki niso bile prikazane nikjer drugod po Sloveniji, pa tudi filme, ki naredijo razliko, ki odstopajo od nekega že videnega načina pripovedi, tematike."

Tako izbor filmov za Kino Otok, ki Obalo že devet let prebuja z zanimivimi filmi, gosti, druženji in dogodki in ki kot novost uvaja tudi filmsko-vzgojni program za otroke in mlade Podmornica, opisuje programska vodja festivala Varja Močnik. Po njenih besedah se je letos oblikoval uporniški program, ker "letošnji otoški filmi vsi brez izjeme, seveda pa vsak na svoj način, sporočajo, da bo človek ostal živ zgolj z nekim bojem, uporom in odporom – proti raznoraznim oblikam uokvirjanja".

Novi in stari

In kaj bo med 3. do 9. junijem v Izoli mogoče videti? Od filmov s starejšim datumom velja omeniti Deklico s frnikulami Silvana Furlana in Erotikon, ki je Ito Rino povzdignil med zvezde in bo ob glasbeni spremljavi v živo odprl festival, od novejših pa poleg izbora selektorice filme, ki si jih za sekcijo Prijatelji zaželijo domači in tuji kulturniki.

Letos so svoje predloge prispevali Maša Peče, ki je izbrala ameriško srhljivko Razplet, Helmut Groschup, ki se je odločil za avstrijski Košček raja, Neil Young, ki je izbral Antwerpen in Pod težo oblakov Martijna Marie Smitsa, Erwin van't Hart, ki predstavlja izbor 35-mm filmov Johna Pricea, in Jan Cvitkovič, ki se je odločil za performans Atos.

Ker pa Kino Otok ni prijazen samo za prijatelje, organizatorji poleg pestrega programa obljubljajo prijazne cene vstopnic in brezplačno varstvo za otroke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.