Magazin
21 ogledov

Izpolnili bodo koreografovo zadnjo željo

Žurnal24 main
Sorodniki slovitega koreografa Mauricea Bejarta bodo izpolnili njegovo zadnjo željo in njegov pepel raztresli ob morju v Belgiji.

Oboževalci so se mu lahko poklonili v Laussani. © AFP

 
Sorodniki legendarnega koreografa Mauricea Bejarta bodo njegov pepel raztrosili vzdolž morske obale nedaleč od Oostendeja v Belgiji. Ceremonija bo izvedena v skladu s pokojnikovimi željami in bo potekala v zasebnem krogu. Datuma niso razkrili. Bejart je bil zelo navezan na Belgijo, kjer je živel, preden se je pred dvajsetimi leti preselil v Švico.

Velika zasebna poslovilna slovesnost je potekala v ponedeljek v Laussani. Množica oboževalcev vseh starosti se mu je lahko poklonila ob odprti krsti vse od nedelje opoldne. Veliki avantgardni umetnik je ležal na odru, odetem v črno, v ozadju je igrala klasična glasba. Kremirali so ga v torek.

Pionirski slog
Bejart se je leta 1927 rodil v Marseillu v Franciji. Po svetu je zaslovel po svojem pionirskem slogu in želji, da bi balet približal množicam. Umrl je minuli četrtek, v starosti 80 let. V zadnjih tednih pred smrtjo je imel težave s srcem in ledvicami.

Njegova baletna skupina Bejart Ballet Lausanne bo 20. decembra v Lausanni premierno uprizorila njegovo zadnjo koreografijo V 80 dneh okoli sveta. Skupino je ustanovil leta 1987. Deset let pozneje je postal "častni meščan" tega mesta, šele letos pa je tudi uradno postal švicarski državljan.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.