Magazin
43 ogledov

Izsiljevanje na povodcu?

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Imamo triletno psičko, ki je pol svojega življenja preživela na verigi. Njen prejšnji lastnik je njeno agresijo še bolj stopnjeval, do te mere, da je sedaj življenje v mestu z njo zelo težavno.

Vprašanje: Imamo triletno psičko, ki je pol svojega življenja preživela na verigi. Njen prejšnji lastnik je njeno agresijo še bolj stopnjeval, do te mere, da je sedaj življenje v mestu z njo zelo težavno. Prijatelje, ki pridejo k nam na obisk, nalaja in renči na njih. Ves čas jih opazuje in kontrolira, tudi na vsak nagli gib se odzove zelo napadalno. Nekaj problemov je tudi na sprehodih. Ko jo imamo na povodcu, je zelo neubogljiva. Vedno, ko se približamo psu, naredi greben in zarenči. Ko pa ni na povodcu, je čisto drugačna zgodba. Kolikor toliko posluša in pusti tudi druge pse pri miru, če jo zamotim z igračko. Je to izsiljevanje, da ne bi rabila biti na povodcu?

Vprašanja o vedenjskih težavah vašega kosmatinca nam lahko pošljete na ljubljencki@zurnal24.si. Na vprašanja odgovarjata Jure Pribičevič in Andrej Žunič iz Alfakana.

Odgovarja Andrej Žunič, Alfakan: Zagotovo ne gre za izsiljevanje. Težava je v tem, da je bila psička prikrajšana za mnoge pozitivne izkušnje v najobčutljivejšem času pasjega učenja in vzgoje. S trdim in doslednim delom so težave zagotovo rešljive. Psička reagira umirjeno, kadar je brez povodca, ker sama nadzira položaj ob srečanju s psom. Lahko se mu umakne ali pa gre k vam po nagrado. Kadar je na povodcu, so njene reakcije omejene, zaupanje v vas pa zagotovo premajhno, da bi ostala mirna. Vaši prvi nalogi sta pridobiti njeno zaupanje in poskusiti preusmeriti pozornost nase, tudi kadar je na povodcu, brez prisotnosti drugih psov in tujcev. Ko bo medsebojno zaupanje na visoki ravni, lahko začnete z nagrajevanjem pozornosti ob prisotnosti tujcev. Ti naj bodo seznanjeni s pravilnim obnašanjem do psičke. Nikakor naj se ji ne poskušajo prikupiti z ogovarjanjem in s strmenjem vanjo. Podobno nadaljujte še v prisotnosti drugih psov. Za začetek izberite pse, ki so socializirani. Z nagrajevanjem in preusmerjanjem pozornosti skoraj na morete narediti napake, ki bi agresivno vedenje stopnjevalo. Ne pozabite pa na vašo umirjenost, ki je eden od ključev pridobivanja zaupanja psa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.