Magazin
189 ogledov

Izumiranje v Sredozemlju

Ribe v Sredozemskem morju najbolj ogroža prelov. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Sredozemsko morje je med okoljsko najbolj obremenjenimi morji na svetu. Zaradi prelova, onesnaževanja in izgube naravnega okolja je seznam ogroženih ribjih vrst vse daljši.

V prihodnjih letih bi lahko v Sredozemskem morju izumrlo več kot 40 vrst rib, kaže študija, ki jo je danes objavila švicarska okoljevarstvena mreža Mednarodna zveza za ohranitev narave (IUCN). Med razlogi za njihovo izumrtje navaja preobsežen ribolov, onesnaženje in izgubo naravnega okolja, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Sodeč po študiji več kot polovici vrst morskih psov in skatov ter vsaj 12 vrstam kostnic v Sredozemskem morju grozi izumrtje. Zaradi komercialnega lova naj bi bili v nevarnosti predvsem modroplavuti tun, morski brancin, morska ščuka in kirnja. Kot pravi Ken Carpenter, koordinator za morske živali pri IUCN, strokovnjake najbolj skrbi, kako ohraniti modroplavutega tuna, tako v Mediteranu kot v vzhodnem Atlantiku. Reproduktivna zmožnost tuna se je namreč močno zmanjšala, predvsem zaradi preobsežnega lova, ki traja že štiri desetletja.

Sporni modroplavuti tun
Ribolov na območju urejajo direktive Združenih narodov (ZN), Evropske unije in zakonodaje 21 držav, ki mejijo na Sredozemsko morje. Mednarodna komisija za ohranitev atlantskih tun je novembra lani izglasovala štiriodstotno zmanjšanje ribolovne kvote za modroplavutega tuna. Okoljevarstvene organizacije s tem niso bile zadovoljne, saj zahtevajo začasno ali popolno prekinitev ribolova te ogrožene ribe. Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo poudarja, da se količina rib v morju stalno zmanjšuje kljub poskusom regulacije ribolova.

Podatkov še manjka
IUCN je mednarodna mreža, v katero je vključenih tisoč skupin v 160 državah. Študijo so začeli leta 2007, v njej pa je sodelovalo 25 znanstvenikov, ki se ukvarjajo z živimi bitji v morju. V študiji tudi priznavajo, da ni dovolj podatkov, da bi popolnoma pravilno ocenili populacijo tretjine rib v Sredozemskem morju. Tako so lahko v to tretjino vključene tudi ogrožene vrste, zaradi česar pozivajo k več raziskavam na tem področju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.