Magazin
21 ogledov

Janša s Strojanovimi na Dunaj

Gledališka rekonstrukcija demonstracij proti Romom v Ambrusu jeseni 2006 v režij Žurnal24 main
V dunajskem gledališču Brut bo danes in v sredo, 29. aprila, gostovala predstava Janeza Janše Slovensko narodno gledališče, ki tematizira demonstracije v Ambrusu in deportacijo romske družine Strojan.

V predstavi nastopajo Janez Janša, Aleksandra Balmazović, Dražen Dragojević, Barbara Kukovec, Matjaž Pikalo in Irena Tomažin.

Slovensko narodno gledališče rekonstruira realne zgodovinske dogodke: politične demonstracije, ki so se zgodile leta 2006 po nekaterih vaseh v Sloveniji. Zgodbo spopada dveh skupnosti, ki je bila odmeven medijski dogodek, uprizarja skozi gledališko obliko antičnega zbora in radijske igre ter televizijskega in radijskega prenosa.

Kombinacija klasične gledališke forme in sodobne medijske posredovanosti ustvarja dogodek in ponovno odpira vprašanje tragedije v današnjem času, je svojo predstavo, ki je nastala v produkciji zavoda Maska, orisal Janša. Ta je s Slovenskim narodnim gledališčem prepričal tudi žirijo Borštnikovega srečanja. Podelila mu je nagrado za gledališke inovacije in estetski preboj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.