Magazin
41 ogledov

Jaslice magnet za Slovence

ljubljana 14.12.2011 praznicno okraseno staro mestno jedro, okrasi, novo leto, l Saša Despot
Turisti. V Postojnski jami več rezervacij za december. Na Bledu manj.

Praznično. S prižigom novoletnih luči prihodnji teden bodo slovenska mesta s praznično ponudbo začela vabiti domače in tuje goste. Decembra lani je Slovenijo obiskalo nekaj več kot 182 tisoč tujih gostov, podobno število pa jih turistični delavci pričakujejo tudi letos.

Jaslice tudi v Predjamskem gradu

Praznični december je v Postojnski jami edini mesec, ko je razmerje med domačimi in tujimi turisti skoraj izenačeno. Druge mesece tujci sicer predstavljajo kar 90 odstotkov vsega obiska. Po besedah Katje Dolenc Batagelj gre večji delež slovenskih obiskovalcev pripisati predvsem živim jaslicam v Postojnski jami. Te bodo tudi letos – že 24. zaporedoma – v kraškem podzemlju pripravili od 22. do 30. decembra. V tem času bodo ponudbo pred vhodom v jamo popestrili z božičnim sejmom, v bližnjem Predjamskem gradu pa bodo velike jaslice s prizori iz vsakdanjega lokalnega življenja. V Postojnski jami si letos decembra obetajo boljši obisk kot konec prejšnjega leta, saj so do zdaj našteli 17 odstotkov več rezervacij kot v istem obdobju lani.

Na Bledu imajo v nasprotju s Postojnsko jamo letos manj rezervacij za praznične termine ob božiču in novem letu kot lani, ko so imeli decembra 23 tisoč nočitev – v veliki večini tujih gostov. Sicer pa na Bledu v adventu pripravljajo Dneve potice na Blejskem otoku prihodnji konec tedna in Legendo o potopljenem zvonu, ki vsako leto oživi na božični dan.

V Mariboru in Kopru podobno kot lani

V Kopru letos pričakujejo podoben obisk kot konec lanskega leta, a izpostavljajo, da je manj povpraševanja gostov iz Italije, ki so poleg gostov iz Nemčije, Avstrije in Nizozemske najštevilnejši. Novoletne luči bodo v Kopru prižgali na Miklavžev večer. Podobno povpraševanje kot decembra lani, ko je štajersko prestolnico obiskalo slabih 11 tisoč turistov, pa zaznavajo tudi v Mariboru, kjer bodo mestne trge in ulice ves mesec polnile stojnice prazničnega sejma unikatnih izdelkov.

V Mestni občini Ljubljana, kjer so imeli decembra lani 11 odstotkov vseh nočitev v Sloveniji, se bo praznično vzdušje začelo v torek s tradicionalnim prižigom luči. Lani so v prestolnici med tujimi turisti prevladovali Italijani. Na vprašanja o turističnih napovedih za letošnji december nam iz Turizma Ljubljana niso odgovorili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.