Magazin
22 ogledov

Je parfum kriv za neplodnost?

Se mu je res bolje izogniti? Žurnal24 main
Znanstveniki odsvetujejo uporabo parfuma ali parfumiranih izdelkov med nosečnostjo, saj ti lahko vplivajo na kasnejšo neplodnost otročička.

Raziskava, opravljena na miših, je pokazala, da lahko kemikalije v mnogih kozmetičnih proizvodih negativno vplivajo na razvoj reprodukcijskega sistema pri moških zarodkih.

Profesor in znanstvenik Richard Sharpe z medicinskega raziskovalnega centra v Veliki Britaniji je raziskoval najpomembnejše obdobje prvih 8 do 12 tednov nosečnosti, ko so reprodukcijski organi razvijajočega se otroka najobčutljivejši. Obdobje, v katerem največ žensk šele odkrije svojo nosečnost, pa je za razvoj otroka zelo pomembno: "V prvih tednih so testosteroni v moških zarodkih najaktivnejši. Če ti ne prejmejo dovolj androgena, se morda reprodukcijski potencial ne razvije popolnoma, vključno z velikostjo penisa in mod,“ razlaga Sharpe.

Sharpe na podlagi rezultatov raziskav opozarja: "Ženske med nosečnostjo ne bi smele uporabljati parfumov in krem ali mleka za telo, ki vsebujejo parfum. Čeprav so možnosti za pojav motenj pri razvoju moškega reprodukcijskega sistema majhne, je prekinitev uporabe parfumiranih izdelkov vsekakor dobra stvar, ki jo lahko naredite za svojega otročička.

Problem neplodnosti in raka na modih je v zadnjem desetletju močno narasel, trend pa je najpogosteje povezan prav s kemikalijami, ki jih vsebujejo kozmetični izdelki za vsakodnevno rabo. Čeprav ključnih dokazov o škodljivosti kozmetičnih izdelkov še ni, pa so nekatere kombinacije kemikalij bolj škodljive od drugih.

Kakorkoli, dokler raziskave ne bodo opravljene na ljudeh, lahko rezultate raziskav na miših vzamete zgolj kot opozorilo, kanček pozornosti pri izbiri kozmetičnih preparatov med nosečnostjo pa nikakor ne bo odveč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.