Magazin
115 ogledov

Je tudi vaša mačka debela?

Če imate mačko le v stanovanju, je nikar ne hranite preveč. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Raziskave kažejo, da je debelost zaradi življenja v stanovanju vse pogostejša tudi pri mačkah. Kako se z njo spopasti, smo povprašali veterinarja.

Da je debelost pri mačkah vse pogostejša, potrjuje tudi Janoš Butinar, doktor veterinarske medicine: "Danes mačke praviloma živijo v stanovanjih in narave ne vidijo, zato je njihova telesna aktivnost majhna. Pri manj aktivnih mačkah pa je debelost pogosta. Pomembno je, da lastniki najdejo pravo sorazmerje med hrano in aktivnostjo." Ali je mačka predebela, lahko ugotovite zelo hitro, že z božanjem in tipanjem okoli trebuha. Če se na njem nabira maščoba, je to znak, da mačko hranite preveč.

Debelost je tudi pri mačkah pogost razlog za pojav zdravstvenih težav.
Janoš Butinar, doktor veterinarske medicine
Kaj storiti?
Odgovor je preprost. "Če boste vnos hrane pravilno zmanjšali, boste s tem zmanjšali tudi težo mačke," razlaga Butinar in dodaja, da bojazni, da bi bila mačka med postopkom manjšanja porcij lačna, ni. Vse hranilne snovi, ki jih mačka potrebuje, boste zadovoljili s kakovostno hrano (briketi ali konzervami), pri kateri velja pravilo, da je kakovostnejša hrana tudi dražja.

Dietna hrana tudi za mačke
Med poplavo neštetih blagovnih znamk in izdelkov lahko najdete vedno več dietnih različic, namenjenih mačkam. Nekatere med njimi zaradi posebnih sestavin podaljšajo sitost in s tem zmanjšujejo lakoto, druge so namenjene prav zmanjševanju telesne teže. Butinar svetuje, da se pred odločitvijo, katera hrana je prava za vašo mačko, posvetujete z veterinarjem specialistom za prehrano živali.

Kastracija ni izgovor
Pogost izgovor lastnikov predebelih mačk sta kastracija in sterilizacija. Butinar pravi, da je prepričanje, da so take živali lahko debele, zmotno. Debelost je tako kot pri ljudeh tudi pri mačkah povezana z zdravstvenimi težavami, zato je zmanjšanje hrane in reduciranje teže pri debelih mačkah nujno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.