Magazin
43 ogledov

Je vaš otrok nasilnež?

Prepoznajte prve znake nasilja. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Se je vaš otrok iz ljubkega malčka spremenil v agresivnega otroka, ki sovrstnike grize, pretepa in zasmehuje? Preberite si znake, ki vam bodo povedali, ali je vaš otrok nasilnež.

Večina otrok gre skozi obdobje, ko postanejo udarci, grizenje in brcanje nekaj čisto vsakdanjega. Čeprav takšna agresivna faza ni niti malo prijetna, je normalna. Starši morajo otroka naučiti izražanja negativnih čustev na nenasilen in sprejemljiv način, sicer se lahko jeza spremeni v pravo nasilje in teror. Kateri so torej znaki, ki kažejo na to, da je vaš otrok postal pravi nasilnež?

  • Otrok se burno upira, kadar mu preprečimo dejavnosti ali mu ne posvečamo dovolj pozornosti, v takšnih situacijah pa začne pogosto brcati, udarjati, kričati, pljuvati in podobno.
  • Če doma težave rešujete s prepiranjem, se bo vaš otrok slej ali prej začel počutiti negotovega in jeznega. Svoja negativna čustva bo izrazil tako, da se bo znesel nad šibkejšim od sebe.
  • Vaš otrok velikokrat zbada in izziva sovrstnike in je brezobziren do drugih.
  • Drugim otrokom vsiljuje svoja pravila in jih zasmehuje, če jih ne upoštevajo. Da bi postal vodja, mora imeti publiko, pred katero druge prisili, da prevzamejo določen model vedenja.
  • Če otrok vsak nasvet razume kot kritiko, velikokrat kritizira druge ali na njih vali krivdo, je to jasen znak, da je obseden z nadzorom.
  • O drugih otrocih govori laži, kar je zanj le del zabave.


Preden se starši začnejo ukvarjati s svojim malim nasilnežem, se morajo pri sebi vprašati, kateri so morebitni vzroki za takšno vedenje. Za otroka si vzemite čas, se z njim pogovarjajte, skupaj poiščite rešitev in mu pomagajte pri oblikovanju samopodobe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.