Magazin
23 ogledov

Jejte in pijte kot zvezdniki

Hotel Excelsior, Lido
1/20
Ana Fetih
Filmski festival ni luksuz, ki si ga lahko privoščijo le redki. Lahko pa za sobo zapravite tudi pet tisoč evrov ...

Za sobo s kopalnico v bližini Markovega trga boste v času festivala odšteli okoli osemdeset evrov ter dodatnih 35 za tridnevno vozovnico vaporetto (22 za študente), s katero boste prišli na filmski Lido. Lido je sicer otok, na katerega Benečani radi pobegnejo, da si odpočijejo od trume turistov. Večkilometrska peščena plaža in ljubki lokali, v katerih boste za testenine odšteli 7 evrov, za sladoled pa do 1,50 evra, kljub festivalu ostajajo prav nič hrupna počitniška točka. Cene so znosne tudi v bližini festivalskih dvoran, kjer boste za kavo in rogljiček odšteli okoli 2,50 evra.


"Med festivalom se vsi večinoma zbirajo na območju dvoran, tam se odvijajo tudi vse zabave, zato je v mestu mirneje kot po navadi. Največ turistov je na Lidu poleti, seveda zaradi plaže. Razen plaže in festivala pa se tukaj ne dogaja prav dosti. Včasih je bilo veliko bolj modeno, danes niti nočnega življenja ni več," nam je zaupala Cina, ki ima na glavni ulici Lida restavracijo, ki jo je podedovala od staršev in deluje že od leta 1932. "Imamo najboljši sladoled v mestu; izdelujemo ga po starem receptu in brez umetnih praškov," pravi Cina, ki je v Benetkah, kot pravijo njeni prijatelji, prava legenda


Po Lidu sicer vozijo avtobusi, a se je najlepše sprehoditi ali si izposoditi kolo. Imajo celo sistem, podoben našemu Biciklju, postaja je nasproti postaje za vaporetto, za dnevni najem pa boste odšteli 20 evrov. Za dvajsetaka se lahko zapeljete tudi s kolesi za več oseb.

Za sobo 5.000 evrov

Srce festivala je Hotel Excelsior, prava arhitekturna poslastica, ki v času festivala gosti številne filmske zvezde. "Robert De Niro je med snemanjem filma Bilo je nekoč v Ameriki na zasebno večerjo povabil igralko Elizabeth McGovern; zanju smo zaprli celo teraso. V sedemdesetih letih festivala smo gostili na stotine zvezdnikov. Kdo bo pri nas letos, pa žal ne smemo izdati, saj še pridejo. Zvezde se k nam z veseljem vračajo, saj si dobro zapomnimo njihove želje in jih naslednjič presenetimo z malenkostmi, ki so jim všeč,“ nam je izdala Linda Bertoni, predstavnica hotela, v katerem najmanjša soba stane 350 evrov na noč, predsedniški apartma pa pet tisoč evrov na noč. Letos so na svoji zabavi ob odprtju festivala gostili tudi Sandro Bullock in Georgea Clooneyja. "Na festival se pripravljamo vse leto, prostih imamo le deset dni po festivalu. Hotel je resnično duša festivala, saj se vsi sprejemi in zabave dogajajo tukaj. Naš šef kuhinje in njegov tim lahko pripravita večerjo za več kot tisoč ljudi, izmislite pa si lahko katerokoli jed, ki si jo srce poželi,“ dodaja Bertonijeva.

Kje lahko še srečate slavne?

Nekateri zvezdniki pa v času festivala ne prebivajo na Lidu. George Clooney na primer prisega na Hotel Cipriani, kjer so ga tako veseli, da so po njem poimenovali koktajl. Hotel v slogu starega Hollywooda je na zasebnem otočku, daleč stran od paparacev. Za sobo pa je treba odšteti najmanj 1.000 evrov.

Veliko zvezdnikov pa v času svojega obiska najame vilo ob Velikem kanalu. Angelina Jolie in Brad Pitt sta pred leti stanovala pri režiserju Woodyju Allenu, ki je eden od srečnežev, ki si lahko takšno vilo privoščijo.

Johnny Depp pa priporoča hotel Pallazina Grassi na Trgu svetega Marka. Ko je v Benetkah snemal film Turist, je najel 26 sob. Najcenejša stane 500 dolarjev na dan.

Richard Gere prisega na Harry's Bar

Eden od najslavnejših barov v Benetkah je zagotovo Harry's Bar, ki je med znanimi in bogatimi zelo priljubljen. Leta 1913 ga je odprl Giuseppe Cipriani in ga poimenoval po ameriškem študentu Harryju Pickeringu, ki si je nekoč od njega izposodil 10 tisoč lir, vrnil pa mu jih je 40 tisoč. Če boste pokukali v knjigo gostov, boste našli podpise Noëla Cowarda, Charlieja Chaplina, Orsona Wellesa in Trumana Capoteja. "Bar je zelo preprost, kljub temu pa je med slavnimi zelo priljubljen. V času filmskega festivala nas obišče veliko estradnikov, a gostov nam ne primanjkuje niti med letom. Med drugimi je bil pri nas že večkrat Richard Gere. To so zelo preprosti ljudje, ki nimajo posebnih želja. Pridejo nekaj popit in pojest, tako kot normalni smrtniki,“ je za Žurnal24 povedal Claudio Alzetta, menedžer bara, in dodal, da je med zvezdniki posebno priljubljen njihov znameniti koktajl belini.

Na Trgu svetega Marka je še ena slavna restavracija, v katero rade zahajajo svetovne zvezde – Ristorante Quadri, ki se lahko pohvali s kuharjem Massimilianom Alajmom, ki je kavarno spremenil v restavracijo s tremi Michelinovimi zvezdicami. "Imamo dve jedilnici. Manjšo krasijo freske iz leta 1009, večja pa gostom ponuja prelep razgled na trg. Gostje pri nas v povprečju za večerjo zapravijo med 400 in 500 evri, odvisno od vina,“ nam je izdal Alessandro, ki dela na recepciji in si je od slavnih gostov najbolj zapomnil obisk nekdanjega ruskega predsednika Mihaila Gorbačova. Za meni z osmimi hodi boste tukaj odšteli 180 evrov.

Komentarjev 1
  • 1111 14:32 30.avgust 2013.

    ...narediš 1000 km za v Benetke, da si jo ogledaš, ker si jo želiš videt, plačaš in preplačaš, da glava boli, na koncu ti napišejo, da je hotel ali terasa zaprt/a, ker kekec gosti eno pičko na večerji...halllloooo ??? ...in ...prikaži več to je v Venezii, normalno...italijani pač...prodali bi mater, če je potrebno...hmmmm