Magazin
9 ogledov

Jejte več rib

Privoščite si več tune in lososa. Žurnal24 main
Nosečnice in doječe matere bi morale na teden pojesti vsaj 500 gramov rib ali drugih morskih sadežev, da se bodo njihovi novorojenčki razvijali normalno.

Strokovnjaki iz Združenih držav Amerike so prepričani, da so sestavine, ki jih najdemo v morski hrani, pomembne za otrokov normalen razvoj, za to, da se lepo redi in raste, ter za normalen razvoj njegovih možganov.

Pri raziskavi je sodelovala skupina štirinajstih strokovnjakov in nutricistov, ki so ugotavljali tudi, kako morska hrana vpliva na matere. Prišli so do ugotovitev, da so bile doječe matere in nosečnice, ki so pojedle več rib, bolj zdrave od tistih, ki rib niso uživale. Zakaj? Ribe so namreč pomemben vir maščobnih kislin omega 3, ki pa jih drugače zelo težko užijemo. Zato je morska hrana še posebno priporočljiva za zdravje nosečnic in normalen razvoj dojenčka. Tako se njegove motorične sposobnosti izražajo veliko hitreje, dokazano pa je tudi, da so takšni otroci ponavadi pametnejši in dojemljivejši za nekatere stvari.
Strokovnjaki zato med nosečnostjo in po njej priporočajo predvsem lososa, tuno, sardine, jastoga, morske rakce in školjke. Nekaterih rib pa naj se nosečnice zaradi vsebnosti določenih snovi raje izogibajo. "Takšni ribi sta predvsem morski pes in mečarica," pove strokovnjak, ki je sodeloval pri raziskavi. "Ribi sta sicer zdravi, toda za nosečnice ne tako zelo priporočljivi."

Thomas Brenna, nutricist, ki je sodeloval pri raziskavi, pa opozarja na količino morske hrane: "Ni treba, da nosečnice pojejo kilogram morske hrane na teden, da bi se njihovi dojenčki normalno razvijali. Priporočljivo je, da v svoje telo vnesejo ravno pravšnjo količino maščobnih kislin in drugih snovi, ki jih potrebujejo za normalen razvoj dojenčka in za svoje zdravje."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.