Magazin
55 ogledov

Jukatan, plaže in piramide

Chichen Itza je najbolj obiskano arheološko najdišče na Jukatanu.
1/49
Žurnal24 main
Mehiški polotok Jukatan je v nasprotju s puščavskim severom države zanimiva mešanica zapuščine kultur.

Sledi so pustili Maji, Azteki in španski kolonializem, pušča pa jih tudi vse bolj donosen "all-inclusive" turizem. Cancun in znana plaža Playa del Carmen sta tipična počitniška rezorta s kilometri peščenih plaž, vzdolž katerih rastejo betonska naselja hotelov in kjer se po izpitnem obdobju na tako imenovanem "spring breaku" (spomladanske počitnice) sprošča ameriška mladina.

Zapatisti med plantažami. Druga plat Mehike se začne razkrivati v notranjosti države, v zvezni državi Chiapas, obdani z gorami, kjer se temperature z vlažnih trideset spustijo na petnajst stopinj. San Cristobál de las Casas je znan kot center zapatističnih upornikov, ki od leta 1994 nase opozarjajo z občasnimi gverilskimi akcijami in zahtevajo avtonomijo, a o skrivnem gibanju, ki mu poveljuje zamaskirani subkomandante Marcos, ni ne duha ne sluha, in tudi domačini o tem nočejo govoriti.

Kmetijstvo in kava. Tu živijo potomci Majev z indijanskimi obraznimi potezami, ki se ukvarjajo predvsem s kmetijstvom in pridelavo kave. Vse ženske nosijo tradicionalna oblačila, lase pa imajo ne glede na starost spletene v kite. A turizem je tudi tu spremenil ritem življenja. Poganstvo, kolonialno krščanstvo in novodobni kapitalizem se na edinstven način prepletajo v cerkev v vasi San Juan de Chamula  za ogled je treba plačati vstopnino, v cerkvi pa je priporočljivo glasno rigati, saj domačini verjamejo, da to odganja zle duhove. Tako pred cerkvijo cveti posel s prodajo coca-cole, ki omogoča "purifikacijo duše".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.