Magazin
222 ogledov

Kaj glasba pove o vas

glasba Shutterstock
"Kakšno glasbo poslušaš?" je gotovo eno najpogostejših vprašanj, ki so sestavni del prvega zmenka ali prvih ur spoznavanja. Raziskovalce je zanimalo, ali lahko s pomočjo glasbe ocenimo tudi karakter tistega, ki jo posluša.

Si lahko predstavljate življenje brez glasbe? Tudi raziskovalci z Univerze v Teksasu si ga ne. Ker je glasba tako pomemben dejavnik in ena od prvih skupnih tem novega poznanstva, pa naj gre za prijateljstvo ali bodočo ljubezen, jih je zanimalo, ali lahko prek glasbe ocenimo tudi človekovo osebnost. V raziskavi je sodelovalo 3.500 prostovoljcev, ki so odgovarjali na vprašanja o tem, kaj poslušajo, opisati so morali svoj karakter in povedati, kakšne so njihove kognitivne sposobnosti. Rezultati raziskave so predstavljeni spodaj.

Rock glasba: Za ljudi, ki jo poslušajo, naj bi bilo značilno pomanjkanje samozavesti, tudi pojav lenobe naj ne bi bil nič nenavadnega, a kljub temu so rockerji hkrati nežni in kreativni.

Metal glasba: Tisti, ki poslušajo metal, so pogosto telesno zelo aktivni, nikoli ne mirujejo, radi spoznavajo nove stvari, a so hkrati z eno nogo vedno v nevarnosti. Raziskovalci pravijo, da so metalci kljub grobemu videzu sicer zelo nežni ljudje.

Country in narodna glasba: Poslušajo jo veseli, samozavestni in radostni ljudje, ki se pogosto smejijo in uživajo v sproščenosti. Takšni ljudje spoštujejo tradicijo in so zelo dostopni.

Rap in hip-hop: Ljudje, ki poslušajo takšno glasbo, so dostopni, odprti, prijetni in prav nič konzervativni.

Jazz in blues: Raziskava je pokazala, da so ljudje, ki poslušajo jazz in/ali blues zelo kompleksni. Radi razmišljajo, uživajo v preizkušanju novih stvari, so zelo liberalni, sofisticirani in odprti za nova poznanstva in razmišljanja.

Klasična glasba: Poslušajo jo ljudje, ki veliko razmišljajo in čas radi preživljajo tudi sami s sabo in svojimi kreativnimi mislimi.

Pop glasba: Ljudje, ki poslušajo pop, so marljivi, ljubijo življenje in vse, kar jim prinese s seboj.

Indie glasba: Všeč je ljudem, ki jim sicer primanjkuje samozavesti in so pogosto nezadovoljni in neprijazni, pravijo raziskovalci.

Soul glasba: Če imate radi soul, potem imate verjetno visoko samozavest, ste odprti, nežni in sproščeni.

Reggae glasba: Ljubitelji starega dobrega reggaeja svet okoli sebe doživljajo počasi, imajo veliko samozavesti, so kreativni, a zaradi svoje lenobe kreativnost pogosto zanemarijo.

Elektronska glasba: Za tiste, ki najraje poslušajo elektroniko, pogosto velja, da so manj prijazni, a zelo odprti in kreativni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.