Magazin
1185 ogledov

Kaj po preteku roka še lahko jeste?

kečap Shutterstock
Gotovo se vam je že kdaj zgodilo, da ste v hladilniku našli jogurt, kumarice ali maslo, ki jim je že potekel rok? Kaj ste naredili? Ste jih zavrgli? Preverite, katera živila po preteku roka še lahko uživate in koliko časa.

Živil, ki jim je potekel rok in ki jih shranjujete v hladilniku, ni treba takoj zavreči. Če so ta brez spremenjenega videz, vonja in teksture, so še vedno primerna za uživanje.

Mleko
Takšno s podaljšanim rokom trajanja bo dobro še teden dni po preteku roka. Pred uživanjem pa bodite vseeno pozorni na spremembe – če je mleko drugačnega vonja ali okusa, ga ne uživajte.

Jogurt
Tudi jogurta ne rabite zavreči takoj, ko mu preteče rok trajanja. Dober je še od sedem do deset dni, če ga shranite v zamrzovalnik, pa še dva meseca. Ne pozabite, zmrznjen jogurt je lahko osvežilna zamenjava za sladoled.

Maslo
Tudi to je po preteku roka še uporabno. Jeste ga lahko še dva tedna.

Jajca
V hladilniku jih lahko hranite od tri do pet tednov. Če vseeno niste prepričani, koliko dolgo jih že imate, pred pripravo jajca ubijte v posodico in preverite njihov vonj. Če so brez vonja, torej ne smrdijo, so za uživanje še vedno primerna.

Kečap
Odprtega v hladilniku lahko shranjujete šest mesecev, kečap pa bo verjetno še nekaj časa dober tudi po preteku roka.

Gorčica
V hladilniku jo lahko hranite še eno leto po preteku roka. Zasušene dele pa pred uživanjem preprosto odstranite z žličko.

Olivno olje
Svojo svežino ohrani od 18 do 24 mesecev pod pogojem, da ga shranjujete v temnem in hladnem prostoru, v krajih z vročim podnebjem ga lahko shranjujete tudi v hladilniku.

Kisle kumarice, olive, paprike …
Vloženo zelenjavo lahko v hladilniku hranite tudi do 12 mesecev. Če v hladilniku najdete "pozabljene" kumarice ali olive, jih torej lahko brez skrbi pojeste. Seveda, če se na robovih kozarca še ni začela nabirati plesen.

Kis
Kisu rok trajanja naj ne bi potekel. Tudi, ko se v kisu (najpogosteje v rdečem) naredijo usedline, je ta še vedno dober.

Med
Je brez roka trajanja. Če vam kristaliziran ni všeč, ga v tekoče stanje spravite tako, da kozarec namakate v topli vodi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.