Magazin
14 ogledov

Kaj počnejo moderni moški?

Srečen v kuhinji Žurnal24 main
Časi, ko so moški s pivom v roki posedali pred televizorjem, naj bi počasi, a zanesljivo minevali. Moški vedno več časa preživljajo v kuhinji.

Da kuhinja ni več rezervirana skoraj samo za ženske, so krivi tudi (predvsem?) zvezdniški kuharji, katerih televizijske kuharske šove in knjižne uspešnice lahko gledamo in beremo tudi pri nas – Britanca Jamie Oliver, poznan tudi kot "goli kuhar", in Gordon Ramsay, ki med kuhanjem burno preklinja, sta le dve kuharski imeni, ki navdihujeta moške. Jonathan Gershuny, ki na znameniti Univerzi Oxford vodi Središče za raziskovanje časa, je skupaj s sodelavci ugotavljal, kaj se dogaja z moškimi v kuhinji. In do kakšnih zaključkov so prišli? Britanski moški, ki so še leta 1961 v kuhinji v povprečju preživeli samo dvanajst minut na dan, skoraj petdeset let kasneje vsak dan kuhajo več kot pol ure. Zasluga gre že prej omenjenim kuharjem zvezdnikom, ki so kuhanju "dodali mačo imidž", pa tudi že desetletja trajajočemu boju za spolno enakopravnost.

Predpasnik ni več smešen!
Gershuny je razložil: "Moški v kuhinji je del širšega družbenega trenda. Za nami je 40 let spolne enakopravnosti, a prav toliko jih je najbrž še pred nami. Poročil sem se leta 1974. Ko me je obiskal oče in sem mu vrata odprl v predpasniku, se je smejal. To se danes ne bi zgodilo." Ženske so še eno generacijo nazaj (pred nekako tremi desetletji) vsak dan kuhale skoraj dve uri, danes se Britanke med lonci vrtijo v povprečju uro in sedem minut. Moškim, ki se kuhanja ne branijo, ampak jih celo veseli, pa so v Veliki Britaniji že dobili vzdevek – oni so gastroseksualci! Ki jih ni sram priznati, da radi berejo kuharske knjige in občudujejo televizijske spretnosti Gordona in Jamieja v kuhinji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.