Magazin
211 ogledov

Kaj vse lahko naredite z vodko

vodka Shutterstock
Poleg tega, da je vodka odlična družba ob koncih tedna, vam lahko zelo pomaga tudi pri hišnih opravilih. Preverite, kaj vse zmore najbolj slavna Rusinja.

Rože ohranja sveže

Če si dom radi popestrite z rezanim cvetjem v vazi, vam bo vodka v veliko pomoč. Da bodo rože dlje časa ostale sveže in lepe, v vodo dodajte nekaj kapljic vodke in eno čajno žličko sladkorja, saj se bo v njej tako razvilo manj bakterij. Vodo z mešanico vodke in sladkorja menjajte vsak dan.

Lahko naredite domač vanilijev izvleček

Z vodko lahko naredite odlično sladico! Potrebujete šest strokov vanilije in 500 mililitrov vodke. Stroke vanilije potisnite v steklenico vodke, nato pa jo dobro zaprite in postavite v omaro, kjer naj ostane vsaj deset tednov. Steklenico vsak dan rahlo pretresite, po pretečenem času pa preverite, ali vam okus ustreza. Če želite, da postane močnejši, stroke namakajte dlje. Ko boste odstranili stroke, je še vedno najbolje, da steklenico z vanilijinim izvlečkom hranite v temnem prostoru.

Z njo očistite kozarce in nakit

Čisto krpo rahlo prepojite z vodko in čiščenje bo takoj postalo bolj učinkovito. S pomočjo te žgane pijače lahko dobro očistite kozarce, nakit in celo očalne leče. Uporabite jo lahko tudi za čiščenje kopalnice in pohištva.

Nadomestek razkužila

Tako kot vsak alkohol tudi vodka ubije bakterije. Zato jo lahko brez težav uporabite kot razkužilo pri čiščenju različnih predmetov, kot so denimo britvice, zobne ščetke in krtače za česanje hišnih ljubljenčkov. Britvici boste z njeno pomočjo podaljšali življenjsko dobo, enako velja za vašo zobno ščetko. Pri čiščenju krtač za ljubljenčke pa boste preprečili razvoj bakterij in širjenje bolh. Vodka je primerna tudi za čiščenje obraza, saj zoži pore.

Znebite se plevela

Nazaželenega obiskovalca vašega vrta se lahko učinkovito znebite z mešanico 30 mililitrov vodke, nekaj kapljic detergenta za pomivanje posode in dvema skodelicama vode. Vse skupaj zmešajte v razpršilu za rastline. Škropljenja po listih rastlin se lotite na sončen dan opoldne, saj bo alkohol najprej razjedel povrhnjico listov, sonce pa jih bo nato izsušilo. Žal pa to ne bo učinkovalo na rastlinah v senci.

Odličen osvežilec zraka

Vodka je primerna tudi za osveževanje zraka, kar dosežete tako, da ji primešate skodelico vode in dodate 20 kapljic eteričnega olja sivke. Tako boste dobili naravno dišavo za dom.

Za lepše lase

V šampon dodajte malo vodke, ga pretresite, nato pa si z mešanico enkrat tedensko operite lase. Vodka bo lase očistila vseh umazanij, hkrati pa bo tudi razkužila lasišče. Tega ne počnite pogosteje kot enkrat na teden, saj alkohol lahko preveč izsuši lase. Z vodko se lahko znebite tudi prhljaja. V eno skodelico vodke zmešajte dve čajni žlički zdrobljenega rožmarina, mešanica pa naj nato stoji dva dni. Po tem jo precedite skozi kavni filter, zmasirajte lasišče ter pustite, da se posuši.

Pomaga pri zobobolu

Če vas boli zob, si dlesen ob bolečem zobu zmasirajte z vodko in bolečina bo popustila. Enako lahko storite pri otrocih, če nimate predsodkov.

Odstrani madeže z oblačil

Uporaba vodke vam bo prav prišla tudi pri odstranjevanju trdovratnih madežev od barve. Nanj pokapljajte nekaj kapljic nerazredčene vodke in madeži bodo izginili. Pomagala vam bo tudi pri odstranjevanju cigaretnega vonja. Eno merico vodke zmešajte s tremi mericami vode, v to mešanico pa namočite oblačila, prepojena s tem neprijetnim vonjem. Posušite jih na zraku.

Pomaga pri odstranjevanju obližev

Obliži se velikokrat močno oprimejo kože in dlačic, zato jih odlepite s pomočjo vodke. Na obliž dajte nekaj kapljic, pustite nekaj časa, nato pa obliž počasi odstranite.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.