Magazin
79 ogledov

Kako bo ime vašemu?

Ste že izbrali ime za vašega malčka? (Foto: null) Žurnal24 main
Osebno ime morajo starši otroku določiti in ga prijaviti upravni enoti najpozneje v 30 dneh od otrokovega rojstva. Izbira imena pa je včasih precej zahtevna naloga.

Zoja in Nik novodobna Janez in Marija
Med najpopularnejšimi imeni za deklice so po podatkih statističnega urada Zoja, Lana, Sara, Eva, Nika, Ana, Lara … skratka, kratka imena z manj kot petimi črkami. Pri dečkih prevladujejo Luka, Jan, Nejc, Nik, Žiga, Žan … trend je torej podoben. Še vedno pa so po zaslugi starih časov najpogostejše Marije (71.093 na dan 31. 12. 2008) in Franci (30.546 na dan 31. 12. 2008), sledijo Ane in Janezi. Za primerjavo – med najpopularnejših sto v zadnjem letu se je Janez uvrstil na 95. mesto, Marije pa med stotico sploh ne najdemo.

Časi in okusi se spreminjajo
Izbira otrokovega imena je precej zahtevna naloga. Nešteti predlogi od dobronamernih prijateljev, kolegov in družinskih članov pa še prispevajo k zmedenosti novopečenih strašev. Neredko pa se starši po lastni volji poigrajo z imeni. Tako imajo v eni od slovenskih družin Brino, Arniko in Janeža, v drugi  družini skupaj živijo Gal Vik, Tia Ula in Kai Pija. Se vam imena zdijo nenavadna? Trend imen se spreminja in s trendom postajajo povsem običajna imena nenavadna in obratno.

Nenavadna imena nekoč in danes
Med starimi slovenskimi imeni, ki zvenijo zelo nenavadno, so zagotovo imena Budoran, Boželisa, Debeloglav, Dolgodelka, Hudimar, Ježumila, Manjdrag, Motimira, Svemisl, Svetožizna, Trdoglav, Trdila, Zababerad, Zlativenca. Danes dajejo v Sloveniji otrokom imena, kot so Aeron, Albana, Andy, Altina, Brendon, Bjank, Jona, Jacinta, Kian, Kira, Noah, Nikki, Pietro, Pilar, Zoro, Zirafete.

Imena, ki so skoraj izumrla
Hilda, Barica, Rozika, Herta, Fanika, Julka, Dorica, Karol, Vilko, Zvone, Herbert, Bogoslav so imena, ki se jim od leta 1991 slabo piše. Nič več niso priljubljena in redki starši s katerim od njih poimenujejo svojega novorojenčka.

Osebno ime je pravica
Osebno ime je pravica in služi za razločevanje ter identifikacijo oseb. Sestavljeno je iz imena in priimka. Zagotavlja identiteto, varstvo osebnosti in dostojanstva. Otroku ga določijo starši. Če eden od staršev ni znan, ni več živ ali ne more izvrševati roditeljske pravice, določi otroku osebno ime drugi starš. Otrok lahko dobi priimek enega ali obeh staršev, lahko pa mu starši določijo tudi drugačen priimek, je zapisano v Uradnem listu Republike Slovenije.  

Za poimenovanje 30 dni
Večinoma starši določijo osebno ime otroku že v porodnišnici. Kadar tega ne storijo, lahko pri kateri koli upravni enoti podajo izjavo o določitvi osebnega imena otroku. Osebno ime morajo starši otroku določiti in ga prijaviti upravni enoti najpozneje v 30 dneh od otrokovega rojstva. Če starša ne prijavita otrokovega osebnega imena v tem roku, ker se o tem ne moreta sporazumeti, jima pri sporazumni odločitvi pomaga center za socialno delo. Če se starša tudi ob pomoči centra za socialno delo ne sporazumeta o otrokovem osebnem imenu, o sporu med roditeljema odloči sodišče v nepravdnem postopku na predlog enega ali obeh staršev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.