Magazin
22 ogledov

Kako boste 1. maj preživeli vi?

1/2
Žurnal24 main
V sončnem in že kar praznično razposajenem vrvežu parka Tivoli smo mimoidoče sprehajalce povprašali, kako in kje bodo preživeli prvomajske praznike.

Zgodovina prvega maja
Prvi maj je praznik delavstva, ki ga praznuje večina držav sveta. Ena od redkih izjem, kjer praznika ne praznujejo, so Združene države Amerike, pa čeprav se je vse začelo prav tam. Praznik se praznuje v spomin na dan, ko so delavske organizacije leta 1886 družno zahtevale več pravic, predvsem uzakonjeni osemurni delovnik. Ta predpis naj bi stopil v veljavo 1. maja. Da pa bi delavci svoje zahteve še podkrepili, so se na ta dan zbrali v Chicagu in začeli splošno stavko. 4. maja je prišlo do protestov na mestnem trgu Haymarket in napetosti med demonstranti in policijo, kar je pripeljalo do smrtnih žrtev na obeh straneh. V 20. stoletju je Sovjetska zveza kot prva priznala prvi maj za uraden praznik dela.

Prvi maj danes
Danes prvi maj večini predstavlja predvsem enega od težko pričakovanih dela prostih dni, ki ga z veseljem izkoristijo za krajše izlete v tujino ali za druženje z najbližjimi družinskimi člani. Čas za druženje nam, kljub številnim delavskim pravicam, ki jih danes uživamo po zaslugi demonstrantov s trga Haymarket, krade prav delo.

 

Poglejte še:

Da se prazniki resnično začenjajo, bo opaziti tudi po večjem številu turistov v mestih Slovenije. Vodja odnosov z javnostmi na Zavodu za turizem Ljubljana, ga. Petra Stušek , nam je povedala, da pričakujejo predvsem turiste iz Italije, Španije, Nemčije in Avstrije, Velike Britanije, Finske, Francije ter Japonske.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.