Magazin
27 ogledov

Kako brezskrbno na počitnice?

Žurnal24 main
Pred odhodom na počitnice poskrbite, da vaš dom ne bo privabil vlomilcem. Na hladno dajte tudi Facebook.

"Pred dopustom opozorite sosede, ki jim zaupate, da boste dlje odsotni. Pobirajo naj vam pošto, saj poln nabiralnik takoj pove, da vas dlje ni doma," svetuje Grega Zakrajšek iz Sintala.

Dosledno zaklepanje

V največ primerih priložnost dela tatu. Najpogostejša napaka, ki jo delamo stanovalci, je, da smo nedosledni pri zaklepanju vrat in zapiranju oken stanovanj, kar je skoraj povabilo tatovom.

Kot da ste doma

Vlomilci za svoje delo potrebujejo mir, torej prazno stanovanje. Ko gremo na dopust, je dobro, da to ni opazno. Za pomoč lahko prosimo sosede, prijatelje ali sorodnike, ki pokosijo travo, parkirajo pred vhodom in sušijo perilo na našem balkonu. V zahodnih deželah pa sta povsem običajna posojanje in izmenjava stanovanj, kar je odlično, če seveda vemo, s kom imamo opravka.

Facebook na hladno

Ali res lahko zaupamo vsem svojim 547 "prijateljem" na Facebooku? Če da, potem jih lahko brez skrbi obveščamo tudi o tem, kdaj nas ne bo doma. Sicer pa fotografije z morja raje objavimo, ko se vrnemo.

Mobilna alarmna naprava

Če želimo biti na dopustu povsem mirni, si lahko začasno omislimo mobilno alarmno napravo. Največja prednost je, da ne zahteva nobenih fizičnih posegov na objektu. Namestitev izjemno hitro opravi strokovnjak, potrebna sta samo vtičnica in poseben samolepilni trak, namenjen pričvrstitvi elementov. Alarmni signal se prek GSM-povezave prenaša na varnostno podjetje, ki ob alarmu na kraj dogodka pošlje varnostnike.

Varni s tehnologijo

Sodobne tehnologije varovanja predvidevajo, da ljudje ne marajo presenečenj, kar se tiče varnosti njihovih domov. Lastnik lahko kar po pametnem telefonu spremlja stanje svojega doma, kjerkoli na svetu je. Ob alarmnih dogodkih je stanovalec takoj obveščen. Cene takšnih storitev so vse bolj dostopne.

Profesionalen obhod

Varnostna podjetja ponujajo tudi storitev, da varnostnik občasno pregleda okolico stanovanjske stavbe. Tako so tudi pri nas že varovane nekatere soseske.

Pospravite vredne stvari

Med dopustom (in tudi sicer) nakit, kartice, digitalne naprave, denar ali karkoli imate vrednega shranite na mesta, kjer bodo roparjem težko dosegljivi oziroma jih ne bodo našli. Še vedno je bolje, da poskrbite za preventivo, da se vlom sploh ne zgodi, in da imate stvari na varnem.

Pospravite okolico

Vzemite si čas in pred odhodom uredite okolico: pokosite travo ter umaknite predmete, ki bi jih vlomilci lahko uporabili (lestve, orodje in podobno). Ključev ne puščajte na "skritih" mestih, na primer pod predpražniki in lončnicami ali na okenskih policah, saj bodo vlomilci najprej pogledali tja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.