Magazin
521 ogledov

Kako izbrati pravi kozarec za vino

vino
1/5
Shutterstock
Ne veste, katero vino natočiti v kateri kozarec? Gašper Čarman, sommelier leta 2013 in direktor vinoteke eVino.si nam je zaupal, kako izbrati pravi kozarec za vino.

Visoko in široko

Žametno. Kozarci za rdeča vina se spodaj zožijo in so dvakrat višji od svoje širine (kabernet). Izjema je kozarec za modri pinot, ki je oblike zaprtega tulipana, iz njega pa lahko pijemo tudi modro frankinjo. Kozarec je primeren za mlada in zrela vina, s kozarcem pa bomo dosegli žameten in svilen okus vina. Temperatura, pri kateri strežemo rdeča vina, je od 16 do 18 stopinj.

Ozko in zaprto

Sveže. Visoki, ozki in z rahlo zaprtim zgornjim delom (rizling) – takšni naj bodo kozarci za lahkotna sveža bela vina z bogato aromo, ki jo bomo zaradi ozke odprtine lažje zaznali. Glede na tradicijo in zgodovino so kozarci za belo vino že od nekdaj nižji od kozarcev za rdeče, in to velja še danes. Pecelj je daljši, tudi zato, da toplota dlani ne bi prehitro prehajala v vino. Priporočena temperatura postrežbe je od 8 do 12 stopinj.

Nizko in široko

Lahkotno. Za lažja rdeča vina izberemo nizek širok kozarec, ki je zgoraj zaprt (črni pinot/burgundy). Velika široka bučka je na koncu zožana zaradi zadrževanja arome. Pecelj je lahko krajši. Ker se vino v kozarcu hitro segreje, lahko postrežemo tudi pri kakšni stopinji ali dveh manj, kot je priporočeno. Steklo je čisto in tanko, prostornina čaše pa po navadi okoli 500 mililitrov.

Odprto in široko

Aromatično. Za bogata, zrela bela vina, ki nimajo tako visoke kisline, so primerni kozarci oblike jabolka, ki so spodaj široki, zelo odprt pa je tudi zgornji del (chardonnay/montrachet). Primerna izbira za vina, ki dozorevajo dlje (v steklenici ali sodu), saj se ob večji površini lažje sproščajo težkohlapne arome, ki jih ta vina vsebujejo. Širok zgornji del usmerja vino na občutljiv rob jezika, kjer se prepleteta okusa rahle kislosti in sladke arome.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.