Magazin
190 ogledov

Kako izbrati pravi voziček?

Voziček marela Moon Kiss+ je v Baby Centru naprodaj za 159,99 evra. (Foto: Baby Žurnal24 main
Pred nakupom otroškega vozička je dobro upoštevati več faktorjev, ki bodo novorojenčku nudili kar največ udobja med vožnjo.

Otroški voziček ob prihodu novega člana postane starševski najboljši prijatelj, zato je izbira pravega še kako pomembna. Na trgu je na voljo ogromno vrst vozičkov, ki ustrezajo prav vsakemu življenjskemu stilu, zato se je pred nakupom dobro pozanimati o vseh prednostih, ki jih voziček nudi.

"Bodoči starši se pri nakupu otroške opreme najpogosteje odločajo na podlagi informacij, ki jih pridobijo od prijateljev, sorodnikov, znancev in svetovalcev v trgovini, pa tudi na podlagi informacij, ki jih pridobijo na različnih spletnih forumih. Največjo pozornost namenjajo vzmetenju, velikosti, teži in videzu vozička, velikosti koles, načinu zlaganja vozička ter primernosti vozička za vožnjo po različnih terenih," pojasni vodja marketinga v Baby Centru Saša Fürst.

Varnost na prvem mestu
Največja skrb bodočih staršev je prav varnost otroka v vozičku. Pri izbiri vozička je dobro že v trgovini preveriti njegovo stabilnost. Obtežite ga s previjalno torbo, preverite kolesa in samo vodljivost, če ima kakšne ostre robove ali dele, kjer bi se otrok lahko uščipnil ali urezal. Sicer za varnost v največji meri poskrbi pettočkovni sistem pasov, prednje varovalo in zavore. Slednje morajo delovati brezhibno.

Povpraševanje po tridelnem vozičku, ki vsebuje košaro, lupinico in športni sedež, je najpogostejše pri starših, ki pričakujejo prvega otroka.

Udobnost in trdota ležišča
Pri majhnih otrocih naj bo ležišče ravno, pri malce starejših pa naj voziček nudi možnost obračanja športnega dela vozička, da lahko otrok opazuje starša in okolico. Sedežni del naj bo dovolj globok, visok in dobro oblazinjen. Udobnost vozička je v veliki meri odvisna od vzmetenja vozička. Trdote ležišča se ne da spreminjati, lahko pa se ležišče dodatno oblazini z bombažnimi podlogami ali ovčjo kožo.

Za dobro počutje novorojenčka in malčka poskrbijo tudi kakovostni trpežni materiali, ki ne prepuščajo vode, so prijazni na dotik, lahko pa se jih enostavno opere. Majhni žepki ob straneh ali na strehi vozička bodo priročni za shranjevanje raznih predmetov, ki se jih potrebuje vsak dan.

Napihljiva kolesa in nastavljivi ročaji
Za kar najboljše udobje staršev so zelo pomembni tudi ročaji. Višji starši naj bodo pozorni na vozičke z ročaji, ki se lahko prilagajajo po višini, da se ne bodo po nepotrebnem sklanjali.

Vozičke s tremi kolesi ponavadi izberejo starši, ki večji pomen dajejo vodljivosti vozička, tiste s štirimi kolesi pa ponavadi izberejo starši, katerim je bolj pomembna stabilnost vozička. V zadnjih letih je večje povpraševanje po vozičkih s štirimi kolesi.

Pri testiranju prevozite z vozičkom vsaj nekaj metrov, da ugotovite razdaljo vaših korakov od koles. Večina vozičkov ima pri kolesih sistem zračnice, ki jo je treba napolniti na enak način kot avtomobilske gume. Za vožnjo po razgibanem terenu so priporočljiva prav kolesa z napihljivimi zračnicami, saj je za otroka vožnja mehkejša oziroma bolj udobna. Kolesa so lahko izdelana tudi iz umetnih mas, ki onemogočajo počenje gume med sprehodom po mestu ali naravi.

Izjemna lahkost
Otroški vozički, ki so v prodaji zadnja leta, so izredno lahki. V večini primerov so izdelani iz železa, aluminija in plastike – več kot je aluminija in manj kot je železa, lažji je voziček. Večina vozičkov tehta manj kot deset kilogramov, obstajajo seveda izjeme.

Voziček za dvojčke
Če pričakujete dvojčka, bo (morda) izbira vozička malo lažja. Na voljo sta modela, kjer sta košari druga ob drugi ali druga za drugo. "Starši dvojčkov v večini primerov izberejo voziček, pri katerem sta sedeža vzporedno drug ob drugem. Pri takšni namestitvi sedežev imata otroka enak razgled na okolico, staršem pa je omogočen enak nadzor nad obema otrokoma," še pojasnjujejo v Baby Centru. Takšni vozički zaradi širine sicer v avtomobilu zavzamejo več prostora. Vozički, v katerih otroka sedita eden za drugim, ponujajo več možnosti za kombiniranje različnih enot. Ko so zloženi, so ožji in manjši, zaradi večje dolžine pa težje vodljivi.

 

otro%C5%A1ki vozi%C4%8Dek, Firstwheels City Twin, vozi%C4%8Dek za dvoj%C4%8Dke | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Ker so vozički za dvojčke večji kot enojni, je priporočljivo, da bodoči starši izbrani voziček poskusijo postaviti v prtljažnik avtomobila, obenem pa tudi razmislijo, kateri model bi lažje spravili v dvigalo in skozi vhodna vrata doma. Vozički za dvojčke so v primerjavi z enojnimi vozički večji in težji, večinoma imajo ožje košare in športne sedeže ter širša in daljša podvozja. "Ker so vozički za dvojčke težje vodljivi, je velikokrat bolj praktično, da stranke izberejo vozičke z enojnim ročajem," še predlaga Fűrst.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.