Magazin
77 ogledov

Kako izbrati pravo ime?

otrok, dojenček, mati Žurnal24 main
Izbrati pravo ime za vašega otroka zna biti kar zahtevno opravilo. Ker naj bi ga imel vse življenje, je na vas toliko večji pritisk. Kako se odločiti za pravo ime?

Ko boste oznanili, da ste noseči, vas bodo družinski člani, prijatelji in znanci sprva zasuli s predlogi, ki pa vam ne bodo všeč. Bodite odprti za ideje, a odločitev bo na koncu še vedno samo vaša in partnerjeva. O imenih se s partnerjem pogovarjajta čim prej. Naredita seznam imen za oba spola. Dodajajta in črtajta imena po mili volji, zabeležita pa vsako idejo, ki se vama porodi.

Na izbiro imena vpliva več dejavnikov, tako negativnih kot pozitivnih. Prvi so sorodniki, ki si želijo, da bi to ali ono ime ostalo v družini še naprej. Poskušajte se izogniti imenu, ki bi s priimkom tvoril ponesrečeno kombinacijo začetnic, prav tako si ne želite, da bi otroka zaznamoval neprijeten vzdevek ali pa vas spominjal na kak neprijeten dogodek iz preteklosti.

Glavne točke, ki jih velja upoštevati:

zvok in združljivost: Ali otrokovo ime zveni melodično, ostro, se ujema s priimkom? Ponavadi gredo daljša imena bolje s krajšim priimkom in obratno. Imena naj bi se nekako združevala s priimkom. Izogibajte se tudi rimanju imena in priimka.

edinstvenost: Nenavadno ime ima to prednost, da izstopa iz množice. Nekateri otroci bi raje videli, da v njihovem razredu ne bi bilo treh deklet ali dečkov z istim imenom. Na drugi strani lahko ime, za katerega še niste slišali in ga tudi težko izgovorite, izzove pozornost, ki bi se ji otrok raje izognil. Najbolje je, če je priimek bolj redek, izbrati ime, ki je bolj znano, in obratno.

sorodniki in prijatelji: večina staršev izbere ime po svojih starših ali starih starših, drugih sorodnikih ali bližnjih prijateljih. Pri izbiri imate na voljo sicer veliko imen, vendar bodite vseeno previdni. Ime raje razkrijte, ko se bo otrok rodil, da vas bližnji ne bodo prepričevali z drugimi predlogi. Sploh pa ne dovolite, da bi vam nekdo vsiljeval ime, ki vam ni všeč.

predniki in nasledstvo: otrokova dediščina je izjemno pomembna pri njegovi osebnosti, zato si želite, da bi tudi ime to odsevalo. Verske preference bi vas utegnile voditi do določenih kategorij imen, lahko pa je v družini tradicija, da se prvorojenega sina poimenuje po njegovem očetu. Če vam je ime všeč, a se ne sklada z družinsko tradicijo, ga raje uporabite kot drugo ime.

pomen: večinoma je pomembno tudi, da upoštevate sam pomen imena. Morda si za svojo milo hčerko ne bi želeli preveč možatega imena oziroma imena, ki izvorno pomeni nekaj, čemur je sama čisto nasprotje. Prav tako si ne bi želeli sina zaznamovati s preveč nežnim imenom.

začetnice in vzdevki: otroci zanjo biti kruti, še posebej pri vzdevkih, zato skrbno izberite ime, ki bi se mu težko pripisal vzdevek, ki bi ga spravljal v zadrego.

Velja si zapomniti, da nobeno od zgoraj omenjenih pravil ni zavezujoče. Najpomembnejši kriterij za izbiro imena je še vedno preprosto ta, da je vam in vašemu partnerju všeč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.