Magazin
2408 ogledov

Kako jajca pobarvati naravno?

pirhi Shutterstock
Ker sintetična barvila za barvanje jajc praviloma vsebujejo zdravju škodljiva azo-barvila, priporočamo, da pirhe tokrat obarvate naravno. Ste že poskusili s teranom, borovnicami ali kavo?

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so se lotili barvanja jajc s črno kavo, kurkumo, špinačo, peso, teranom in čajem iz posušenih borovnic, barvanje jajc v čebulnih listih pa so namenoma opustili, saj so rezultati barvanja splošno znani.

Kava

Če želite jajca obarvati rjavo, v hladno vodo stresite toliko kave, kot jo običajno porabite za kuhanje turške kave. Premešajte, dodajte jajca in zelo počasi segrevajte ter kuhajte na minimalni vročini.

Kurkuma

Tako kot kavo, tudi kurkumo v prahu stresite v hladno vodo, premešajte in dodajte jajca. Kuhajte jih počasi in na minimalni vročini. Jajca se bodo obarvala zelo lepo rumeno.

Špinača

Na ZPS so se barvanja jajc s špinačo lotili na več načinov. S svežimi listi, z zamrznjeno in z ekološko pridelano špinačo, z grobo narezano in s sesekljano špinačo. Kljub različnim tehnikam se špinača ni najbolje odrezala, jajca so se le nežno obarvala. Najboljši rezultati so bili pri zamrznjenji ekološki špinači, ki so jo štiri ure namakali v vodi in nato v zelenem soku namakali še vroča jajca.

Pesa

Če želite jajca obarvati nežno rožnato, potem za barvanje uporabite pol kilograma narezane sveže pese, ki jo prelijete z vrelo vodo in skuhate. V rdečem soku nato počasi skuhajte jajca. Na ZPS so poskusili tudi s kuhanjem jajc v pesinem soku, a rezultati niso bili zadovoljivi.

Borovnice

Jajca bodo intenzivno vijolično ali skoraj že črno obarvana, če jih boste skuhali v čaju iz posušenih borovnic. Te med pripravo čaja malo pretlačite z vilicami.

Teran

Za pravi in prav poseben učinek morate jajca skuhati v zelo kvalitetnem teranu, saj se bodo le tako intenzivno obarvala, na njih pa se bodo ustvarili tisočeri kristalčki. Da je kakovost vina, v katerem kuhamo jajca pomembna, so ugotovili tudi na ZPS. Ko so jajca skuhali v poceni teranu, rezultat ni bil pričakovani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.