Magazin
43 ogledov

Kako nevarni so sms-ji?

najstnica, mobilnik Žurnal24 main
Kaj pomeni, če najstnik napiše 120 ali več sms-jev na dan? Morda prav nič dobrega, pravi ameriški zdravnik in opozarja starše, naj bodo pozorni na svoje najstnike.

Ameriški zdravnik Scott Frank je proučeval povezavo med pisanjem kratkih sporočil in tveganim vedenjem mladostnikov. Najstniki, ki natipkajo 120 in
več sms-jev na dan, so bolj nagnjeni k pitju alkohola, kajenju in nepremišljenemu seksu, trdi Scott in povzema, da "sta pretirano, ekstremno pisanje sms-jev in uporaba interneta povezana z bolj tveganim vedenjem". Scott je v študijo vključil približno štiri tisoč srednješolcev, starih med 13 in 18 let – zanimalo ga je, koliko sms-jev napišejo na dan in koliko časa preživijo na internetu. Izkazalo se je, da kar 20 odstotkov srednješolcev na običajen šolski dan (torej med tednom) napiše več kot 120 kratkih sporočil. In to naj bi bila po Scottovem mnenju ravno tista skupina najstnikov, ki verjetneje kadijo, popivajo, preizkušajo prepovedano droge in zamenjajo več spolnih partnerjev.

Več kot tri ure dnevno na spletu?
Podobno velja za uporabo interneta – bolj tvegano se vede tistih 10 odstotkov najstnikov, ki na internetu (predsem na Facebooku in drugih družbenih omrežjih) preživijo več kot tri ure na dan. "Starši bi morali omejevati pretirano uporabo mobilnikov in interneta oziroma družbenih omrežij," pravi Frank, britanski strokovnjaki pa dodajajo, da "obstaja majhen delež populacije, za katerega je uporaba interneta nezdrava in patološka".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.