Magazin
448 ogledov

Kako odstranite nevarne tujke iz noska?

Najprej poskusite s pihanjem skozi nos. Žurnal24 main
Majhni otroci si pogosto v nos tlačijo različne manjše predmete, ki lahko ogrozijo njegovo življenje. Kako mu lahko pomagate sami?

Male gumbne baterije so med najnevarnejšimi, zato jih je treba odstraniti nemudoma. Vlažno tkivo v nosu namreč že v manj kot eni uri povzroči sproščanje nevarnih alkalnih kemikalij, ki lahko resno ogrozi membrano v nosu. Drugi tujki, kot so različna semena, pečena pokovka in deli igračk, pa kmalu otečejo, zato jih je tudi težje odstraniti.

Če opazite oteženo dihanje, krvavenje ali infekcijo (zelen ali rumen izcedek neprijetnega vonja), ukrepajte takoj. Če ugotovite, da ima otrok v nosu baterijo in je ne morete odstraniti, takoj odhitite do najbližjega zdravnika. Ne vstavljajte nobenih kapljic za nos ali kakršnihkoli raztopin, saj bodo te povzročile še hitrejše razkrajanje baterije.

Kako doma otroku odstranite tujek iz nosu?

  1. Otrok naj diha skozi usta. Prosto nosnico zatisnite. Otrok naj pihne in tujek se bo morda odstranil. Če ne uspe v prvo, naj pihne večkrat in močneje.
  2. Če je tujek le delno v nosu, ga boste lažje odstranili. Otrok naj bo pri miru, tujek pa mu poskušajte odstraniti s prsti ali topo pinceto. Bodite previdni in pazite, da tujka še bolj ne potisnete v nos. Če se otrok upira ali ni zmožen stati pri miru, tujka ne poskušajte odstraniti.
  3. Po odstranitvi se lahko pojavi manjše krvavenje, ki ponavadi ni resnega značaja in preneha v desetih minutah.
Domača nega po odstranitvi tujka iz nosu
Po odstranitvi tujka je lahko otrokov nos občutljiv in zamašen. Kako mu lahko olajšate okrevanje?
  • Naj dva do tri dni uživa več tekočine kot sicer.
  • Povečajte vlažnost v vseh prostorih, še najbolj pa v spalnici.
  • Kapljic za odmašitev nosa ne uporabljajte več kot tri dni.
  • Izogibajte se izdelkov, ki vsebujejo antihistamin, saj ti osušujejo nosno tkivo.
  • Otrok naj spi vzravnano – podprite ga z dodatnim vzglavnikom, saj to zmanjšuje zamašenost nosu.

Preprečite tujke v nosku!

Majhni otroci radi raziskujejo, zato jih pri igri nadzorujte in odstranite vse manjše predmete, ki bi jih lahko potiskal v nos. Opozorite jih, da je tovrstno igranje lahko zelo nevarno. Gumbne baterije naj ne bodo na dosegu rok, rabljene pa pravilno zavrzite.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.