Magazin
182 ogledov

Kako opremiti kuhinjo

Če so prostori v vašem stanovanju veliki, si lahko privoščite moderno in funkcio Žurnal24 main
Najpomembnejši element v funkcionalnem stanovanju je dobro organizirana kuhinja. Kuhinjski elementi se z razvojem tehnologije izboljšujejo – vnesite jih v kuhinjo in si olajšajte vsakodnevna opravila.

Ločimo lahko med dvema vrstama kuhinj: samostojno in kuhinjo z jedilnico, kar je odvisno od razporeditve preostalih prostorov v stanovanju. Samostojno kuhinjo lahko obrnete proti severu, medtem ko naj bo kuhinja z jedilnico postavljena v prostor z veliko sončne svetlobe skozi ves dan. Praktično je, da so v bližini kuhinje vhodna vrata in toaleta.

Standardni kuhinjski elementi so štedilnik s pečico in napo, hladilnik, kuhinjsko korito, pomivalni stroj ter nizke in visoke kuhinjske omare v kombinaciji s predalniki, policami in kuhinjskim pultom. Pravilna izbira in postavitev kuhinjskih elementov bo olajšala vaše delovne procese. Si želite kuhinjo, ki ima elemente na obeh straneh? Minimalna razmaknitev med obema stranema kuhinjskih elementov naj bo od 90 do 110 centimetrov, saj manjši razmik onemogoča nemoteno gibanje po kuhinji. Kuhinjski pult naj bo dobro osvetljen, pri čemer si lahko pomagate z manjšimi lučkami, ki jih pritrdite na spodnjo stran visečih omar. Nekatere nove kuhinje imajo lahko takšne lučke že vgrajene.

Kuhinjske elemente razporedite tako, da boste imeli vse na dosegu roke. Klasična razporeditev elementov se glasi: štedilnik v sredini, hladilnik na levi ali zadaj, pomivalno korito na desni, vi pa si elemente razporedite tako, da se v kuhinji ne boste lovili ali kaj pogrešali. Če imate možnost, kuhinjski pult postavite tudi k steni z oknom. Ali ne bi bilo lepo pomivati posode in hkrati opazovati okolico?

Kaj pa kuhinjska tla? Najboljša obloga za kuhinjska tla so keramične ploščice, saj so neprepustne in preproste za čiščenje. Če vam je všeč moderen slog opremljanja stanovanja, poskusite s kombinacijo ploščic in lesenega poda. Tudi zidove kuhinje, še posebno v predelu pulta in drugih delovnih površin, je priporočljivo odeti v ploščice. Tudi tu se poigrajte z oblikami, barvami in teksturami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.