Magazin
57 ogledov

Kako opremiti otroško sobo

otroška soba Žurnal24 main
Pri opremljanju otroške sobe sledite željam otroka in upoštevajte njegovo domišljijo.

Domišljija

Otroška soba mora biti njegovo zatočišče, igralnica in učilnica hkrati, zato naj ima več kotičkov. Mizica, na kateri lahko riše, oblikuje ali igra družabne igre, naj bo prijetnih, zabavnih barv in naj ima zaobljene vogale. Delovno okolje naj spodbuja domišljijo in ustvarjalnost. Poskrbite za več funkcionalnih škatel ali predalov, kamor lahko razvrstite igrače in ustvarjalne pripomočke, da jih bo otrok imel na dosegu roke in bo točno vedel, kje kaj je. Spodbujajte ga tudi, naj vse pospravi na svoje mesto, ko se neha igrati. Priporočljiv je tudi bralni kotiček; otrok naj ima knjige na dosegu roke.

Opremljanje

"Otroška soba mora biti na prvem mestu varna, zato izberite neškodljive materiale in opremo, pomembno pa je tudi, da bo funkcionalna in se bo otrok v njej dobro počutil," svetuje ustvarjalka Maja Orehek iz Majinega ateljeja, ki je zbrala še nekaj nasvetov, kako se lotiti opremljanja otroške sobe.

Prilagodljivo pohištvo

Da prihranite pri stroških, za v otroško sobo kupite prilagodljivo pohištvo, ki raste skupaj z otrokom. Postelja, ki se poveča, previjalna miza, ki se lahko spremeni v predalnik, prilagodljiva omara ... Pazite le na to, da sobe ne boste preveč zapolnili s pohištvom, da bo ostalo še kaj prostora za igro.

Naj bo tematska

Izberite tematiko, ki je otroku všeč in ob kateri se bo v sobi dobro počutil. Pri tem seveda upoštevajte tudi otrokov spol. Deklice se bodo najverjetneje navduševale nad motivi princesk in rožnato barvo, dečki pa nad avtomobili, gusarji in podobnim. Če je soba za dva ali jo bo pozneje dobil drugi otrok, razmislite o nevtralni temi, ki je primerna za oba spola, recimo živali. Merilo naj bo otrokova domišljija.

Pomembni so detajli

Za popestritev sten sobice uporabite stenske nalepke ali pa se poslikav lotite sami. Priporočene so akrilne barve. Kot detajl kupite kakšno zanimivo nočno lučko ali preprogo, lahko pa sredi sobe postavite tudi igralni šotor.

Otrok naj sodeluje

Sodelovanje prilagodite otrokovi starosti. Večje kose izberite vi ali pa pojdite v trgovino skupaj z otrokom in mu kakšen detajl tudi prepustite. Prav tako naj otrok z vami ustvarja ali lepi nalepke – navsezadnje gre za njegovo sobo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.