Magazin
36 ogledov

Kako otroka pripraviti na šolo?

Otroci prvi šolski dan lahko doživljajo z veseljem in pričakovanjem ali pa s str Žurnal24 main
Počitnice se končujejo in spet bo napočil čas, ko bodo otroci napolnili šolske klopi. Na kaj moramo biti pri vstopu otroka v šolo pozorni in kako mu lahko pomagamo skozi prve, morda stresne šolske dni?
Prisluhnite mu
Ko otrok izrazi željo, da bi se pogovoril, ga ne odslovite z izgovorom, da nimate časa. Prisluhnite mu takoj, če res ne utegnete, pa čim prej. Le tako vam bo otrok zaupal in se obrnil na vas, če bo v težavah. Z njim se odkrito pogovorite o njegovih strahovih, potrpežljivo ga poslušajte in pokažite, da ga jemljete resno.

Negotovost
Menjava okolja, razreda ali sošolcev je pogosto povezana z negotovostjo, včasih kar s strahom pred neznanimi razmerami. "Otroka razbremenite s pogovorom, poskušajte mu predstaviti okoliščine, razmisli naj tudi, kje v razredu si želi sedeti, da bo ob vstopu v razred odločitev lažja. Dobro je, da mu zaupate tudi kakšen svoj spomin, kako ste ravnali v določenem položaju,” svetuje šolska psihologinja Majda Mramor in dodaja, da je povezanost z domom najpomembnejši dejavnik, ki pomaga pri spoprijemanju z novim položajem. "Nič ni narobe, če mladostnika, ki je videti, kot da komaj čaka na svobodno življenje zunaj svojega domačega kraja, kdaj obiščete, sploh na začetku ali če opazite, da mu je težko. Do njega gojite odprt odnos in ne bodite preveč kritični,” pravi Mramorjeva. Seveda to ne pomeni, da ga obiskujte vsak teden, saj bo tako dobil občutek, da ga preveč nadzorujete in mu ne zaupate, tega pa si prav gotovo ne želite.

Povejte jim, da zaupate vanje
Proti koncu poletja otroci že razmišljajo o šoli, skrbi jih, ali bodo zadovoljili pričakovanja staršev, zato je pomembno otrokom povedati, da zaupate v njihove sposobnosti in verjamete, da jim bo uspelo. Seveda morate v to res verjeti, kajti če ste sami v skrbeh, boste to nehote prenesli tudi na otroka.

Prvi šolski dan
Če imate doma prvošolčka, si prvi šolski dan rezervirajte le zanj. Učiteljici pustite svojo številko, če bo otrok kaj potreboval, dobro je tudi, da otrok pozna kakšnega od bodočih sošolcev. Da mu bo lažje, si z njim že prej oglejte šolske prostore in igrišče.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.