Magazin
20 ogledov

Kako otroku pojasniti smrt?

Izguba bližnjega je del življenja, s katerim se nekega dne sooči tudi otrok. (Fo Žurnal24 main
Soočanje z nenadno izgubo bližnjega ni boleče samo za odraslega, tudi vašemu malčku se zastavlja kopica zastrašujočih vprašanj, na katera pa si ne zna odgovoriti.

Izguba bližnje osebe je zagotovo izredno boleča prelomnica za vsakega od nas. Žal pa je tudi to del življenja, s katerim se prej ali slej sooči tudi otrok. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako malčku preprosto in čim manj boleče pojasniti, kaj pomeni smrt.

  • Otroci pogovore o tovrstnih temah pogosto začenjajo kar sredi vsakdanjih opravil. Ne bodite presenečeni niti, če vas bodo na sredi pojasnjevanja prekinili in začeli s povsem drugo temo. To pomeni, da ste jim za zdaj pojasnili dovolj. Prav tako ne poskušajte vsega pojasniti naenkrat.
  • Ti pogovori bodo vsekakor precej neprijetni. Zavedajte se, da je otrokovo izražanje še nekoliko negotovo in nerodno, vendar ste zato tukaj vi. Na čim bolj preprost način mu približajte besede, ki se v tovrstnih okoliščinah uporabljajo.
  • Otroke velikokrat zanima, kaj smrt pravzaprav pomeni. Za začetek mu pojasnite nekaj dejstev, na primer to, da mrtvo telo ne diha, ne je in se ne bo več prebudilo. To mu bo pomagalo zgraditi prve povsem konkretne predstave o tem, kaj je smrt.
  • Ko vas otrok prvič povpraša o tej tematiki, je morda smiselno preveriti, kaj otrok že ve o tem oziroma kaj si sam predstavlja. Če so njegovi odgovori smiselni, lahko nadaljnje pojasnjevanje gradite kar na teh osnovah.
  • Zavedajte se, da vseh odgovorov tudi vi ne poznate in da je povsem normalno, če kdaj odgovorite z "ne vem," ali mu pojasnite, da teh odgovorov tudi sami ne poznate.
  • Bodite pripravljeni na pogovor. Po prvih pojasnilih, se bodo v otroku zbudila še številna nova vprašanja. Naslednjič odgovarjajte podrobneje.
  • Če je pogovor o tej temi za vas boleč, otroku pojasnite, zakaj je tako. Povejte mu, da vam je težko govoriti o tem, ker žalujete, ter mu poskušajte prikazati tudi kaj to pomeni.
  • Ne pozabite, da otroci potrebujejo realne odgovore. Otroku povejte, da večina ljudi umre v starosti, da pa se dogajajo tudi izjeme. Ne pozabite dodati, da lahko umirajo tudi otroci, bodisi zaradi hudih bolezni ali nesreč.
  • Otroke pogosto zanimajo tudi podrobnosti glede pogreba. Odgovorite mu lahko s tem, da je pogreb poseben čas, ko se zberejo vsi ljudje, ki so umrlo osebo poznali, se je spominjajo in žalujejo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.