Magazin
1056 ogledov

Kako premagati ljubosumje?

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Ko slišimo besedo ljubosumje, večinoma pomislimo na tistega v razmerju. Še tako ekstremno ljubosumje pa se da zmanjšati in se ga celo znebiti.

V razmerjih, kjer je prisotno ljubosumje, pa čeprav le z ene strani, je najhujše dejstvo, da si človek ne vzame časa za premislek in ne pretehta v miru nastalega položaja. Prvi in najpomembnejši korak je priznanje, da smo ljubosumni. Ko smo v stanju ljubosumnosti, se vedemo nagonsko, obenem pa nerazumno in sebično, saj mislimo samo nase. Kako naše vedenje vpliva na druge, nam je malo mar. Negativnih občutij pa se lahko osvobodimo.

Občutek začutite popolnoma. Če si boste le govorili, da ne smete biti ljubosumni, se občutka ne boste nikoli znebili. V enačbo je treba vključiti zavedanje in globoko razumevanje nastalega položaja. Dovolite si, da vas popolnoma prevzame občutek ljubosumnosti, ko ga boste neposredno in popolnoma izkusili, pa boste opazili, da bo začel pojenjati. Enako velja za občutek jeze ali strahu.

Ljubite sami sebe. Ljudje, ki so popolnoma zadovoljni sami s seboj, bodo zelo redko ljubosumni. Vzemite si nekaj časa samo zase in se spoznajte. Tokrat se osredotočite nase in ne na človeka, na katerega ste ljubosumni. Z željo, razumevanjem in umom poskušajte spremeniti zaznavanje. Če še ne veste, imate vse adute, da ste srečni in zadovoljni sami s sabo.

Nehajte primerjati. Kdaj ste nazadnje uresničili svoj cilj? Ali dobili tisto, kar ste si želeli? Primerjava je vedno dobra podlaga za ljubosumje. Šele ko se znebimo občutka primerjave, lahko vidimo stvari takšne, kot so.

Ugotovite, kaj točno vam preti.
Vprašajte se, kaj na sebi občutite kot grožnjo. Zaradi česa ste negotovi? Kaj se bojite izgubiti? Ko se boste zavedali težave, si naredite načrt, kako premagati negotovost.

Zapišite svoje misli. Vedno pomaga, če svoje tegobe izlijete na papir. S tem, ko zapišete svoje misli, se tudi izražate, zapisane misli pa so jasnejše. Ko vidite večjo sliko, bo vse jasnejše in razumljivejše. Zapišite vse razloge, vse, kar vam pade na misel. Potem poleg razlogov dopišite, kako lahko ukrepate. Kopljite globoko po svoji zavesti.

Bodite realni. Vam določena oseba res predstavlja grožnjo? Vašemu razmerju? Ali vaši občutki in dejanja vzbujajo kakšno korist? Če vam občutek ne pomaga, ali se je smiselno še naprej tako počutiti? Kaj se lahko naučite iz nastale situacije?

Najdite v sebi moč. Osredotočite se na svoje edinstvene kvalitete, bodite hvaležni za vse sposobnosti, ki jih imate. Ko jih boste ozavestili, boste spremenili svoj fokus.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.