Magazin
26 ogledov

Kako prepoznate razvajenčka?

Histerija in nenadzorovani izbruhi jeze se morajo pri petih letih počasi končati Žurnal24 main
Če je vaš otročiček dopolnil že pet let, pa se še vedno vede kot dve- ali triletnik, je to alarm, da ste ga preveč razvadili in da morate nastalo škodo popraviti.
Tri tipične situacije, iz katerih lahko sklepate, da je vaš petletnik razvajen, so:

Meni kot v restavraciji
Ko pripravite obrok za vso družino, vašemu malčku niti na kraj pameti ne pade, da bi pojedel, kar je na mizi, ampak zahteva nekaj povsem tretjega. Če ste malčku takšno vedenje vseskozi dopuščali, bo zelo težko sprejel dejstvo, da dom ni restavracija, kjer si lahko gost po mili volji zmišljuje, kaj bo jedel. V takšnih primerih boste potrebovali veliko trdne volje, da boste svoji mali trmici lahko nasprotovali. Zapomnite pa si – nobenega petletnika zaradi preskočene večerje še ni pobralo. Zato bodite neizprosni.

Izbruhi jeze in histerija
Oboje je povsem normalno za otročičke do petega leta. Po tej prelomnici pa lahko takšno vedenje kaže na razvajenost. Do petega leta so izbruhi jeze način, na katerega malčki izkazujejo svoja čustva, po tem obdobju pa postanejo orodje manipulacije. Če vas pet- ali šestletnik s pestjo udari, ker ni dobil tistega, kar si je želel, je to znak, da ste mu dovolili iti predaleč.

 

Preberite še:

 

 

Pretirana odvisnost od staršev
Ko vaš malček ne more zaspati, če vas ni poleg njega, če noče sam ostati pri babici, dedku ali varuški in če vzkipi, ko je treba iti v šolo, lahko prav tako vklopite starševsko sireno. Zelo lepo je, da je otrok na vas navezan in da vam zaupa, vendar se mora z leti naučiti sprejemati tudi druge ljudi oziroma se mora naučiti biti sam s sabo. Pri petih letih mora to nedvomno že obvladati.

Če vas zanima, kako svoje razvajene biserčke spraviti v red, si preberite nadaljevanje članka v ponedeljek, 21.4.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.