Magazin
855 ogledov

Kako pridobiti subvencijo za gradnjo hiše?

hiša Shutterstock
Vlogo za gradnjo nizkoenergijske in pasivne eno- ali dvostanovanjske stavbe je treba oddati pred začetkom gradnje, ob nakupu že zgrajene ustrezne stavbe pa je pomemben datum prodajne pogodbe, ki mora biti sklenjena v letu objave javnega poziva.

Rok za izvedbo naložbe je 18 mesecev od sklenitve pogodbe o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude.

Ponudba okolju prijaznih hiš je pri nas pestra, izjemno veliko je predvsem lesenih, ki segajo od manjših montažnih enot do večjih, prostornejših in kompleksnejših objektov. “Po naših izkušnjah povpraševanje po takšnem načinu gradenj strmo narašča,” pravi Blaž Rupar, arhitekt iz 3biroja, arhitekturnega biroja, ki deluje pod vodstvom Janeza Koželja in se zavzema za trajnostno gradnjo.

Ni vsak les že ekologija

Seveda pa odločitev za leseno hišo še ne pomeni, da bo ta tudi okolju prijazna. “Les kot gradnik ne zavzema vseh delov sodobne energijsko prijazne gradnje, je pa eden od ključnih elementov, saj se da z uporabo lesenih konstrukcij graditi preprosto, lahko je obvladati tesarske tehnike sestavljanja, lesena konstrukcija pa je varna in primerna za samogradnjo. Preprosta konstrukcija, preprosti sklopi in možna vgradnja veliko industrijskih polizdelkov zagotavljajo nizke stroške gradnje glede na dostavo, obdelavo in vgradnjo,” pojasnjuje Rupar.

Nič dražje od običajnih

Če razmišljate, da bi se odločili za ekološko leseno hišo, je po mnenju Ruparja prvi korak ta, da izberete dobrega in vestnega projektanta arhitekta. Ta vam bo pomagal vaše ideje, želje in potrebe izoblikovati v jasen projekt ter mu postaviti cenovni okvir. Rupar ob tem poudarja, da so predsodki o visokih stroških ekološke gradnje danes odveč. “V osnovi je namreč pomembna pametna in premišljena arhitekturna ideja, ki že v osnovi upošteva vse vidike sodobne trajnostne gradnje. V tem smislu se lahko marsikatera rešitev pokaže za ekonomičnejšo od slabo zasnovane klasično grajene hiše.

V pomoč subvencije

Finančno spodbudo v obliki nepovratnih sredstev pri gradnji nizkoenergijskih in pasivnih hiš ponuja tudi Eko sklad, kjer pravijo, da na javni poziv za gradnjo novih nizkoenergijskih in pasivnih hiš vsako leto dobijo večje število vlog. Na podlagi prejetih vlog skozi daljše obdobje tudi ugotavljajo, da je malo manj kot polovica vseh hiš, za katere investitorji pridobijo spodbudo, montažnih oz. lesenih Ta delež se z leti povečuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.