Magazin
23 ogledov

Kako privarčevati med prazniki?

ženska Shutterstock
Praznični nakupi so lahko prava nočna mora za denarnico in počutje. Če želite zapraviti čim manj, se ni potrebno odpovedati slastni praznični večerji, le po nakupih se odpravite z glavo. Pred vami je nekaj nasvetov, kako privarčevati.

Določite znesek

Koliko lahko zapravite za slastne praznične jedi in koliko za darila? O znesku dobro premislite in ga zapišite na papir. Nakupe prilagodite znesku, s katerim razpolagate. Uspelo vam bo, če boste pred nakupom naredili dober načrt.

Naredite načrt

Že veste, kaj boste kuhali med prazniki in s čim boste postregli goste? Po nakupih se nikar ne odpravite brezglavo in brez idej. Dan pred nakupovanjem oblikujte praznične jedilnike in jih zapišite na papir. Nato pobrskajte po hladilniku in shrambi in preverite, katere sestavine že imate doma, tiste, ki vam manjkajo, pa napišite na nakupovalni listek.

Raziskujte

Ko sestavite nakupovalni seznam, je čas za raziskovanje. Prelistajte reklamne letake prodajaln in super marketov in poglejte, kje boste za živila s seznama zapravili najmanj. Naredite kompromis – z vožnjo od trgovine do trgovine iz enega konca mesta na drugega, ne boste prihranili ne časa ne denarja, zato se raje odpravite v katerega od nakupovalnih središč, kjer so različne prodajalne ena zraven druge ali pa se odločite za tisto, v kateri boste za večino izdelkov plačali manj.

Pred nakupom jejte

Držite se starega pravila in se po nakupih ne odpravite lačni. Saj veste, lačni boste kupili večje količine hrane, pa tudi živila, ki jih sicer ne bi.

Držite se napisanega

Ker ste na nakupovalni listek napisali čisto vse, kar potrebujete za praznični jedilnik, se tega strogo držite. Naj vas ne premamijo količinske akcije.

Izberite pravi čas

Veliko trgovin ponuja dodatne popuste eno uro pred iztekom delavnega časa, kar je lahko dobro ali slabo. Dobro takrat, ko želite kruh ali sveže pekovske izdelke kupiti za večerjo ali za naslednji dan (ti izdelki so najpogosteje znižani uro pred zaprtjem) in slabo takrat, ko nakupujete za več dni vnaprej in vas takšna znižanja le premamijo, da kupite tisto, česar sicer ne bi.

Hrane ne mečite stran

Ostankov hrane ne mečite stran. Vse kar ostane od praznične večerje, lahko porabite v naslednjih dneh. Iz ostankov pečenke lahko na primer pripravite pašteto, iz ostankov zelenjave iz juhe ali prilog, lahko pripravite narastek, testenine in podobno. Bodite kreativni.

Komentarjev 1
  • feferon 15:14 19.december 2012.

    Uvedit dieto pa je!