Magazin
612 ogledov

Kako psu očistiti zobe?

Ne pozabite niti na redne preventivne obiske pasjega zobozdravnika. (Foto: Shutt Žurnal24 main
Za zobe vašega pasjega ljubljenčka začnite skrbeti čim prej. Kako kužku pravilno in s čim manj jeznih pasjih pogledov očistiti zobe? Kako sploh začeti?

Pripravite pripomočke. Potrebujete posebno pasjo zobno ščetko (potrebovali jo boste za večje pse) ali pa mehko gumijasto ščetko-naprstnik (primerna za majhne pasme), ki jo nataknete na prst. Zobne ščetke za pse imajo zelo mehke ščetine. Uporabljajte le zobno kremo za pse s takšnim okusom, ki je štirinožcem všeč (npr. okus piščanca). Nikoli ne uporabljajte zobne paste za ljudi, saj njihov okus psom ni všeč in vsebujejo sestavine, ki pasjemu želodcu lahko škodijo. Obstajajo tudi čistilni robčki za zobe.

Poiščite pravi trenutek. Kosmatincu zobe očistite, ko je sproščen in miren. Vaš cilj je postaviti rutino. Idealno bi bilo skoraj vsakodnevno čiščenje pasjega zobovja, a če je ustna votlina psa zdrava, bo dovolj tudi nekajkrat na teden. Psi so sicer ravno tako izpostavljeni boleznim dlesi, kariesu in bolečim infekcijam gobčka.

Zavzemite pravi položaj. Psu zobe čistite nekje, kjer mu je prijetno. Sedite ali počepnite pred psa ali ob njega, tako da sta glavi v približno isti višini, in ocenite njegovo vznemirjenost. Če se vam ne zdi pripravljen, raje poskusite kasneje.

Zmasirajte mu dlesni. Psa pripravite na ščetkanje tudi tako, da mu s prstom nekajkrat nežno podrgnete po zgornji dlesni in zobeh. Pes bo tako pripravljen na to, da je nekaj v njegovem gobčku oziroma ob njegovih zobeh.

Spoznajte ga z zobno kremo. Čisto malo zobne paste si dajte na prst in psu dovolite, da jo povoha in po želji poliže ter s tam spozna okus in teksturo. Če kuža tudi po nekaj poskusih zobno pasto zavrača, poskusite z drugo.

Poskusite z zobno ščetko. Ko vam pes dovoli, da se dotikate njegovih zob in dlesni, in ko sprejme zobno pasto, začnite uporabljati zobno ščetko in pasto hkrati. Počasi ščetkajte zobe, ščetko pa pri tem držite pod takšnim kotom, da vmes nežno masirate tudi dlesni. Ščetkajte z majhnimi krožnimi gibi, od zgoraj navzdol. Očistite zunanje in notranje ploskve zob.  

Napredujte postopoma. Pes na začetku najbrž ne bo dovolil, da mu oščetkate vse zobe. Prvič mu jih oščetkajte le nekaj, nato vsakokrat več. Veterinarji pravijo, da je uspeh, če pes po nekaj časa privoli, da vse skupaj traja približno dve minuti.

Bodite dobre volje. Med čiščenjem zob psu več čas spodbudno, prijazno prigovarjajte in ga s prosto roko božajte.

Končajte s pohvalo. Ko končate, psa nagradite. Poigrajte se z njim, pojdite na sprehod ali pa mu ponudite pasji priboljšek, namenjen čiščenju zob.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.