Magazin
161 ogledov

Kako se počuti pes, zaprt v avtomobilu?

pes Shutterstock
Čeprav nas večina to obsoja, pa še vedno obstajajo ljudje, ki svoje kosmatince poleti "le za nekaj minut" pustijo v vročem avtomobilu. Kako pes prenaša vročino in kaj doživlja, je zanimalo veterinarja, ki je naredil eksperiment in se v avto na parkirišču zaprl za pol ure.

Parkirišče, vročina, sonce, razgreta pločevina in pes, zaprt v avtomobilu. Žal ne redek prizor, ki razjezi vse ljubitelje živali. Še posebej takrat, ko se vročina povzpne do nevzdržnosti, veliko takšnih "za le nekaj minut" ujetih pasjih trenutkov pa se konča tudi z najslabšim izidom.

In ne, nič bolje ni, tudi če med tem pustite vsa okna vsaj malo odprta, je dokazal veterinar Ernie Ward, ki se je v avto z nekaj centimetri odprtimi šipami, uro in termometrom zaprl za pol ure.

Šipe priprte, a zraka ni

Ward je eksperiment posnel s kamero, pri tem skrbno beležil minute in temperaturo, ki je, kljub odprtim šipam in temu, da je zunaj pihljal vetrič, zelo hitro naraščala. Kroženja zraka v avtomobilu ni občutiti, temperatura pa je iz še znosnih 35 stopinj kmalu prišla do neznosnih 47 stopinj.

"Vse v mojem telesu pravi, pojdi ven iz avta. Čisto sem prepoten, komaj diham. Občutek je neznosen," je veterinar povedal med eksperimentom. "Znoj z mene kar kaplja in srečo imam, da se lahko potim. Psi se ne potijo, zato na ta način ne morejo uravnavati telesne temperature,“ dodaja.

"Sem popolnoma nemočen"

Veterinar je z eksperimentom želel doživite to, kar doživljajo psi. "Zaprt v vročem avtomobilu si popolnoma brez moči, ne veš in ne razumeš, kaj se dogaja, veš le, da je telo tako pregreto, da postaja že nevarno za zdravje," razlaga.

"Jaz sem kljub 47 stopinjam preživel in imel situacijo pod kontrolo, a si ne morem predstavljati, kako se v zaprtem avtomobilu počuti pes, ki ne more vedeti, koliko časa bo še moral prenašati to brezupno situacijo," zaključuje Ward.

Eksperiment je Ward sicer naredil lansko poletje, a prav je, da ga zaradi aktualne teme delimo tudi z vami. Poglejte si ga v videu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.