Magazin
182 ogledov

Kako ukrotiti trmo?

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Kako ukrotiti malo zverinico, ki nam para živce s kričanjem in metanjem po tleh? Morda vam pomaga nasvet Nataše R. Klobučar, specialistke zakonske in družinske terapije.

Najprej poskrbite zase
Otrok ne trmari namenoma, saj eno- in dvoletniki ne vedo, kaj počnejo. Njihovi čustveni izbruhi so le znak, da bi radi obvladali okolje, a ga ne znajo in ne zmorejo. Večini situacij se ne da izogniti. Že običajni dnevni obredi, kot so oblačenje, kopanje ali prehranjevanje, lahko povzročajo sive lase. Včasih pri tem pomagajo igra, smeh ali vključevanje otrokovih igrač. Ko pa se trma povsem razplamti, ne pomaga niti to. Takrat se pomirite sami – da boste zmogli ločiti otrokovo vedenje od otroka.

Pri vedenjskih težavah se lahko obrnete na Družinski center Stik (www.stik.si).
Čustveno vodenje
Eden izmed načinov spoprijemanja s trmo je tako imenovano čustveno vodenje otroka. Sprašujte ga, kako se počuti takrat, ko vpije in divja: "Si jezna, ker punčka noče stati na glavi?" ali: "Verjamem, da si besna, ker po televiziji zdajle ni risanke," in: "Tudi jaz sem jezna, ker si moram vsak večer drgniti zobke ..." K otroku takrat počepnite, ga objemite in božajte, če vam to dovoli. Čeprav otrok po vsej verjetnosti ne bo slišal, kaj govorite, ga bo vaš umirjeni ton pomiril in počasi bo zaslišal tudi besede.

Preusmerjanje pozornosti in ignoriranje

V vsakodnevnih situacijah poskušajte preusmeriti otrokovo pozornost takoj, ko začutite, da se pripravlja napad. Pokličite ga k sebi in mu dajte neko nalogo (na primer, pridi pogledat, ali je torta že dovolj okrašena), začnite se pogovarjati z njegovimi igračami (na primer: "Ali tudi tebe, kuža, bolijo ušesa, ker Andrej tako kriči?" in: "Slonček, bi malo mleka?"). Otroka bo morda vaša igra pritegnila, še preden se bo trma sploh sprožila. Včasih pa otrokovo vreščanje preprosto preslišite. Začnite teči po stanovanju, kot da vam gori za petami, morda bo otroka presenetilo vaše čudno vedenje.

Vnaprej postavite pravila igre
Izognite se situacijam, ki bi sploh lahko privedle do trme. Če ima napade trme skorajda vedno, ko gre z vami v trgovino, ga ne vzemite s seboj. Vnaprej se dogovorite, kaj boste kupili in kakšno nalogo bo imel pri nakupovanju: naj vam pomaga potiskati voziček ali iskati izdelke med policami. Preskočite police s sladkarijami, če se bo izkazal, pa se lahko dogovorite za kakšno malenkost.

Bodite vztrajni in odločni
Če je dogovor vseboval takojšnji odhod domov v primeru neupoštevanja pravila in ga je otrok prekršil, pustite vse tam in pojdite domov. Ne ozirajte se na okolico in na to, da boste morali še enkrat po nakupih. Kar ste obljubili, tudi storite. Otrok bo kmalu začutil, da mislite resno.

Imejte ga radi
Čeprav je otrokovo grizenje, odrivanje, kričanje in cepetanje nesprejemljivo, mu dajte vedno jasno vedeti, da ga imate radi in da ga sprejemate kot osebo. Nikoli ga ne pozabite objeti, ko se vihar pomiri, še posebej, če vas v navalu čustev zbrca stran od sebe. Ne vztrajajte za vsako ceno pri božanju med njegovim trmarjenjem, saj nekatere otroke stiskanje v objem še bolj razjezi. Vztrajajte pa vedno pri tem, da boste otroku dali vedeti, da ga sprejemate tudi takrat, ko vam gre na živce.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.