Magazin
538 ogledov

Kako vidi dojenček

Dojenček prvi teden življenja mamo prepozna le po glasu in vonju. (Foto: Shutter Žurnal24 main
Ob rojstvu novorojenček še ne more zaznavati barv, dimenzij in oblik sveta, na katerega je prišel.

Za razliko od sluha, tipa, vonja in okusa, ki so že pripravljeni na nov svet, se mora dojenčkov vid še razviti. Pred rojstvom je zaznal svetlobo in se obračal proti viru svetlobe blizu trebuha. Ob rojstvu novorojenček loči med črno, sivo in belo barvo in vidi precej megleno. Pri dveh ali treh mesecih začne ločevati barve, sprva predvsem živahne. Zato je bolje, da so stene otroške sobice pobarvane z živimi barvami namesto priljubljenih pastelov. Vidi stvari, ki so od njega oddaljene med 20 in 30 centimetri. Po dveh tednih vidi mamin obraz, prej je mamo prepoznal le po glasu in vonju.

 

Od črno-bele do 3D

Takoj po rojstvu je dojenček sposoben svoj pogled na določeni stvari zadržati zgolj nekaj sekund, po tednu dni pa lahko v mamin obraz nepremično zre že deset sekund. Pri enem mesecu se otrok že lahko osredotoči na predmete, ki so od njega oddaljeni med 30 in 38 centimetri in se premikajo. Med dvema in štirimi meseci začne dojenček premikati oči neodvisno od glave, medtem ko je prej gledal le stvari neposredno pred njim. Pri štirih mesecih začne zaznavati globino in vidi tridimenzionalno sliko.

 

Dojenček vse barve in oblike vidi med osmimi meseci in enim letom, potrebuje le še izkušnje, ki mu bodo pomagale pri prostorskem zaznavanju.

 

Pomoč pri razvoju vida

  • Z dojenčkom se pogovarjajte tako od blizu kot od daleč, kar ga bo prisililo, da gleda naokoli.
  • Dojenčkovo posteljico postavite na sredino sobe, da bo lahko opazoval stvari povsem okoli sebe.
  • Ko se bo začel plaziti, mu postavljajte ovire, prek katerih bo moral. S tem bo dobival občutek za prostor.
  • Ko je dojenček star nekaj mesecev, mu igračke delno pokrijte z bombažno plenico. S tem bo lažje zaznaval globino.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.