Magazin
152 ogledov

Kako vzdrževati pripomočke za čiščenje

čiščenje Shutterstock
Preden se lotite čiščenja doma, je dobro, da so tudi vaši pripomočki karseda čisti. Preverite, kako jih rešite umazanije in kako skrajšati čas, ki ga porabite za generalno čiščenje stanovanja.

Sesalec

Brez vzdrževanja je sesalec dober samo za prenašanje umazanije. Ko je poln praha, je sesalec kar 20 odstotkov manj učinkovit kot očiščen. Za tiste, ki ne vsebujejo vrečke, je priporočljivo praznjenje po vsakem sesanju. Za tiste, ki vsebujejo vrečko, pa priporočamo menjavo, ko se napolni tretjina vrečke. Potrebno je dobro očistiti filter in ga zamenjati na vsake pol leta. Zadnje preventivno dejanje je, da pogledate, če se je v filter zapletlo kaj las ali živalske dlake, če imate doma ljubljenčka. Če sesalec še vedno ne deluje tako kot treba, ga razstavite in poglejte vsak del. Izogibajte se kontakta z vodo, saj se tem izognete nastanku plesni. 

Pomivalni stroj

Če ga ne vzdržujete pravilno, pomivalni stroj lahko postane pravo leglo glivic, bakterij in tudi plesni. Neprijeten smrad lahko pripišete ostankom hrane v njem. Sherrie Le Masurier, avtorica knjige House Cleaning Tips: How to Clean and Declutter Your Home Fast (Nasveti za čiščenje doma: Kako hitro počistiti vaš dom) pravi, da morate izprati ostanke čistil in odstraniti sloje maščobe, ki se naberejo v stroju. Svetuje tudi, da skodelico alkoholnega kisa postavite na najvišji del stroja in ga vključite na pranje z najvišjo temperaturo. Če želite osvežiti vonj, pa na dno stroja položite skodelico soda bikarbone in vključite na najmočnejši program.

Pralni stroj 

Tako kot pri pomivalnem stroju, je tudi pri pralnem prvi indikator nečistosti vonj. Le Masurierjeva pravi, da smrad lahko povzroči več stvari. Od mehčalca in pralnega praška, do umazanije iz oblačil. Svetuje, da mokra oblačila v stroju ne puščate dlje časa, saj lahko hitro začnejo smrdeti. Zaradi vlage se lahko ustvarja tudi plesen.

Dezinfekcijo napravite z destiliranim alkoholnim kisom in soda bikarbono. Namestite program z najvišjo temperaturo in dodajte mešanico polovice skodelice kisa s štirimi jušnimi žlicami soda bikarbone. Ko se stroj napolni z vodo, program zaustavite in zmesi pustite delovati 30 do 60 minut. Potem stroj ponovno zaženite in po končanem pranju boben obrišite in pustite, da se posuši na zraku. Predlagamo vam tudi, da vrata pralnega stroja puščate redno odprta.

Gobice

Gobice so polne bakterij, ki jih lahko zmanjšate, če jih čistite vsaki dan ali zamenjate vsaj enkrat na mesec. Za dezinfekcijo predlagamo, da gobico potopite v vodo in položite v mikrovalovno pečico za par minut na največjo temperaturo. Pazite, da je ne izcedite. Druga možnost je, da gobico namočite v mešanico belila in vode (ena skodelica belila na liter vode), izperete in posušite.

Imejte več gobic in vsaka naj ima svoj namen. Ne uporabljajte iste gobice za čiščenje posode in čiščenje pulta ter druge površine. Zapomnite si tudi, da bakterije najbolj živijo na vlažni površini, zato jih vedno odcedite po uporabi.

Krpa iz mikrovlaken

Perite jih v stroju in uporabljajte belilo. Predlagamo tudi, da jih ne puščate na mokrem, ampak jih po vsaki uporabi dobro osušite.

Metla

Če je metla vedno umazana, nežno operite konice s toplo vodo in blagim detergentom. Potem dobro izperite in posušite na zraku.

Sredstva za čiščenje

Predlagamo, da sredstva za čiščenje hranite na hladnem in temnem mestu. Večina proizvodov ima rok trajanja tudi do dve leti. Preverite vse oznake, ki so na embalaži in premislite, kaj lahko med seboj mešate. Po vsaki uporabi operite tudi embalažo, saj lahko vsebuje delčke vsebine in jo dobro zaprite.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.