Magazin
563 ogledov

Kako zahtevati povišanje plače?

Če verjamete, da si zaslužite višjo plačo, svoje utemeljitve predstavite nadreje Žurnal24 main
Preden zaprosite za višjo plačo, se dobro pripravite, ne glede na odgovor pa ohranite trezno glavo in spoštljivo obnašanje.

– Zadnji mesec, preden zaprosite za povišek, bodite zgled dobrega delavca. Ne zamujajte in ne manjkajte ter ne bodite prepirljivi. Čeprav je sodelovanje vaša šibka točka, poskusite delovati ekipno.

– Izberite pravi čas dneva, sestanek pa načrtujte v zasebni pisarni oziroma nekje stran od drugih sodelavcev. Nadrejenega že vnaprej pripravite na dejstvo, da mu imate povedati nekaj pomembnega.

– Bodite mirni, logični in racionalni, ko boste predstavili svojo idejo. Poskusite povedati vse naenkrat, da vas nadrejeni ne prehiti z odgovorom.

– Zapomnite si pet ali šest dobrih razlogov, zakaj prosite za povišek. Podkrepljeni naj bodo s tehtnimi utemeljitvami, ki naj ne vključujejo vaših finančnih težav. Ne recite na primer, da potrebujete višjo plačo, ker trenutna ne zadostuje vašim potrebam. Uporabljajte resnične primere. Jasno povejte, da ste dragocen član ekipe in da je po vaši zaslugi prodaja zrasla za 20 odstotkov (ali kaj podobnega).

– Pustite šefu, da idejo premisli, preden vam odgovori. Pozorno poslušajte njegov odgovor in se zahvalite za čas in pozornost, ki vam ga je namenil. Bodite pripravljeni, da odločitve ne boste izvedeli takoj, saj mora tudi on premisliti ali vprašati svoje nadrejene.

– Če se bo šef izgovoril nanje, mu lepo povejte, da bi radi govorili z njimi. Pustite mu, da je prisoten na tem sestanku. Vztrajajte pri svojem predlogu, če pa boste zavrnjeni, ostanite vljudni in razumni.

 

Preberite si še:

Do povišice v petih korakih
Kako lahko varčevanje pomaga pri karieri?
Naj bo vaš življenjepis viden na spletu

– Četudi ne boste dobili poviška, odločitev sprejmite zrelo. Verjemite, nadrejeni bodo opazovali vašo reakcijo in lepo obnašanje vam bo prineslo njihovo spoštovanje. Zavedati se morate namreč, da morda podjetje nima predvidene vsote, ki bi jo prav v tem trenutku namenilo za povišek. Ko pa bo prišel tak čas, se bodo najprej spomnili na vas.

– Če ste s svojo situacijo zares nezadovoljni in vam vzbuja obup, se začnite ozirati za boljšo priložnostjo. Gotovo nekje obstaja služba, kjer bodo znali ceniti vaš trud.

– Zapomnite si, da ne boste dobili poviška, če ne boste zaprosili zanj. Brez skrbi, vprašanje nič ne boli. Srečno!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.