Magazin
60 ogledov

Kakšen mora biti moderni očka

Z otrokom preživite več časa. Žurnal24 main
Nov pogled na očetovstvo se kaže v trendu zmanjševanja tradicionalne vloge vzdrževalca in zaščitnika družine ter vse večjega vključevanja očeta v vzgojo otroka.

Nova generacija očetov želi enakopravno sodelovati v otrokovem življenju že od prvega dne. Budno spremljajo nosečnost, prisostvujejo pri porodu, pazijo na novorojenčka, otrokom delijo nasvete in se z njimi pogosto igrajo. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako biti v starševski vlogi čim bolj uspešni.

Očka mora biti velik
V duhovnem smislu morajo biti očetje svojemu otroku v oporo. Otrok pričakuje, da boste mogočni in boste nanj pazili. Želi, da ste tisti, na kogar se bo lahko zanesel. Želi, da ste čvrsti in močni kot stena. Bodite navzoči v njegovem življenju in njegovih mislih.

Očka mora biti majhen
Čeprav je to v nasprotju s prvim nasvetom, očetje ne smete biti preveliki, saj lahko, slikovito rečeno, izsesate iz sobe ves zrak. Najti morate pravo mero prepovedi in svobode in dati otroku dovolj prostora za igro in razvoj. Ne bodite vedno tisti, ki vse zna. Tri- do štirikrat na teden mu priznajte, da vedno ne poznate vseh odgovorov. Recite mu ''ne vem'' ali ''mogoče''. Če ste ga kakorkoli polomili, se mu opravičite oziroma recite, da vam je žal.

Več časa preživite doma
Veliko očetov dela čezmerno ali celo v dveh službah. Nič ni pomembneje od druženja s svojim otrokom. Poskusite z njim preživeti več časa in uživati v skupni igri ali učenju.

Ostanite fleksibilni
Ne bodite kruti pri svojih prijemih in postavljanju pravil. Ne vztrajate pri tem, naj bo vse po vaše. Obstaja razlika med avtoriteto in močjo. Imejte prvo, a ne izkoriščajte druge. S krutimi prijemi boste otroka le odgnali od sebe.

Darežljivci – varčujte denar
Če ne boste pazljivi, lahko ob neprestanem dajanju in kupovanju stvari svojemu otroku končate na beraški palici. Vaš otrok ne more vedno dobiti vsega, kar si želi. Če se težko upirate njegovim zahtevam, ga spomnite na šolnino ali sklad za njegovo prvo stanovanje. Čeprav se z denarjem ne da kupiti sreče, se z njim lahko kupi veliko drugih stvari. Kljub temu ne pretiravajte.

Skopuhi – zapravite ga

F. Scott Fitzgerald je dejal, da se pameten človek odlikuje s sposobnostjo dveh različnih mišljenj ob istem času. Isto velja za denar – bodite previdni, vendar ne skopuški. Od očetov se pričakuje, da so pametni – ne zapravljajte vedno več denarja za sinovo zbiranje sličic, ki ga tako osrečuje, in tudi hčeri privoščite plesni tečaj, o katerem sanja. Obstaja prihodnost, a obstaja tudi sedanjost, v kateri je treba tudi malce uživati.

Pustite mu, da je, kar je
Starši ste pogosto vznemirjeni, ko otrok postaja podoben vam, in pogosto prek svojih potomcev želite izpolniti svoje neizpolnjene želje. Pomagajte jim odkriti svojo pot, ne usmerjajte jih na tisto, ki ste jo sami že dolgo tega zgrešili.

Imejte radi njegovo mamo
Pred otrokom jo pogosto objemite in pokažite, kako radi jo imate. Tudi tisti, ki niste v zakonu, morate biti dobri do matere svojih otrok. Z njo se pogovarjajte s spoštovanjem, nasmejte jo in dajte vse od sebe, da zgradite korekten odnos. Otrok vam bo hvaležen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.