Magazin
31 ogledov

Kam na karneval pri nas?

ptujski karneval
1/2
Žurnal24 main
Ptujski kurenti si bodo zvonce nadeli že to soboto, vrhunec pustovanja naslednjo nedeljo.

To nedeljo bo Štefan Čelan simbolično predal oblast 14. ptujskemu princu karnevala Miroslavu Slodnjaku, vitezu Dornavskemu. Nato se bodo na uvodni povorki srečali avtohtoni pustni liki ter obredja s ptujskega območja, Slovenije in osmih evropskih držav,” napoveduje Branko Brumen, vodja projekta Kurentovanje 2013. 

Mednarodna udeležba

Prvič bodo obiskovalci lahko na ptujskih ulicah videli grškega medveda, ki je eden od najbolj prepoznavnih grških pustnih likov. Poleg njega bodo zimo odganjale še skupine iz Rusije, Hrvaške, Srbije, Italije, Avstrije, Belgije, Nemčije, Romunije, Bolgarije in Makedonije,” dodaja Brumen.

Tudi na drsališču

Program je še v nastajanju, drži pa, da bo pustovanje gusarsko obarvano in sestavljeno iz več delov – dopoldanskega za otroke iz vrtcev in šol ter popoldanskega za vse Mariborčanke in Mariborčane. Program bo tudi na drsališču v mestu, kjer bo drsanje v maskah,” napovedujejo pri Zvezi prijateljev mladine Maribor, ki že 30. zapovrstjo organizira pustovanje v Mariboru. 

Aktualne skupinske maske 
V Murski Soboti bo družinsko pustovanje na Trgu kulture.

Pustni karneval in povorka bosta tudi v Mežici v Kotljah. “Letos zagotovo ne bo manjkalo mask, ki bodo opozarjale na aktualno politično dogajanje,” pravi Irena Oder, predsednica Krajevne skupnosti Kotlje, kjer je prijavljenih že 16 
skupinskih mask.

Na Ptuju v desetih dneh pričakujejo okoli 150 tisoč obiskovalcev. Parkirišča so organizirana, Slovenske železnice pa v času festivala ponujajo popuste pri prevozih. Na ptujskem pustovanju bo letos nastopilo štiri tisoč likov iz desetih držav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.