Magazin
50 ogledov

Kam z zavijalnim papirjem?

darila Shutterstock
Darila so odvita, kam pa sedaj z vsem zavijalnim papirjem in pentljami? Če jih ne boste uprabili še enkrat, jih odvrzite med pravilne odpadke.

Bodite eko in med odvijanjem daril papir reciklirajte kar sami. Darila odvijte tako, da papirja ne stržete, nepoškodovan papir pa prihranite za kakšno drugo darilo. Enako velja za darilne vrečke in pentlje. Naj vas ne bo sram, ko podarite darilo v obrabljenem papirju - to je pametno, moderno in koristno.

Kam pa s kupom papirja, ki ga ne moremo shraniti? "Celofan vedno mečemo v mešane odpadke," so povedali v Javnem podjetju Snaga. Prav tako v mešane odpadke mečemo povoščen papir in vse trakove ter pentlje. Plastificiran papir vržemo v embalažo, med papir pa čist (ponavadi rjav) papir, ki je za zavijanje iz tega vidika tudi najprimernejši.

Tudi na Zvezi potrošnikov Slovenije svetujejo eko zavijanje, med drugim predlagajo izdelavo lastnega ovojnega papirja: "Izdelate ga lahko iz starih koledarjev, stripov, voščilnic iz preteklih let. Seveda boste za to potrebovali nekaj več časa, vendar boste hkrati porabili odvečen papir, prihranili in predvsem dali darilu povsem unikaten pečat. Če želite biti unikatni, pa nimate dovolj časa za izdelavo papirja, kupite rjav papir, ki ga je moč reciklirati, ter ga le okrasite na svoj svojevrsten način s poslikavo, napisi, štampiljkami ipd."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.