Magazin
14 ogledov

Katerih bo sedem najlepših zamisli narave?

Zaliv Phang Nga na Tajskem je poln osupljivih stolpičastih apnenčastih otočkov –
1/14
Žurnal24 main
Sedmega julija letos so v Lizboni sporočili imena sedmih novih svetovnih čudes, nato pa se je hitro začela nova bitka – izbor sedmih čudes, ki si jih je "zamislila" narava.

Nominacije bodo na spletni strani www.new7wonders.com, katere pobudnik je Švicar Bernard Weber, ustanovitelj funadcije New7Wonders, zbirali do 31. 12. 2008. Organizatorji so nedavno sporočili, da so do sedaj dobili približno tristo predlogov za sedem naravnih čudes, med 21 finalisti, katerih imena bodo znana januarja 2009, pa bodo (skoraj) zagotovo Grand Canyon v Arizoni, speči vulkan Fuji na Japonskem in deževni gozdovi v porečju Amazonke. Svoje "kandidate" za nova naravna čudesa lahko vsak predlaga na omenjeni spletni strani.

V bitki tudi Škocjanske jame
Bernard Weber pravi, da bodo med sedmimi novimi naravnimi čudesi "kraji osupljive naravne lepote" in dodaja: "Bolj ko približamo lepoto planeta ljudem, več možnosti je, da si bodo rekli, da je treba storiti nekaj za ohranitev teh lepot." Izbor bo dolgotrajen – do 31. decembra 2008 torej zbirajo nominacije, nato sledi razglasitev 21 finalistov (med 77 predlogi z največ glasovi jih bo izbrala skupina strokovnjakov) in skoraj leto in pol dolgo glasovanje zanje prek spleta ter telefonov, imena zmagovalnih sedmih naravnih čudes pa bodo znana poleti 2010. Do danes prejeti predlogi so na spletni strani že objavljeni (največ predlaganih naravnih čudes je trenutno v Južni Ameriki), med njimi pa so se znašle tudi naše Škocjanske jame, ki so sicer že od leta 1986 tudi na Unescovem seznamu zavarovane svetovne dediščine.


Škocjanske jame pri Divači so že med nominiranci za enega od sedmih novih naravnih čudes. © Park Škocjanske jame

 
Prvih sedem že sedmega sedmega
Weber se je za izbor sedmih naravnih čudes odločil po odmevnem (in precej kritiziranem, tudi s strani Unesca) izboru za sedem novih svetovnih čudes, v katerem naj bi po Webrovih zatrjevanjih dobili več kot sto milijonov glasov – na koncu so med od julija znano sedmerico končali Veliki kitajski zid, perujski Machu Picchu, kip Kristusa Odrešenika v Riu de Janieru, Petra v Jordaniji, majevska piramida v Chichen Itzi v Mehiki, rimski Kolosej in indijski Tadž Mahal. Od sedmih starih svetovnih čudes, izbranih pred slabimi 2500 leti, vsa pa so bila v Sredozemlju, danes stojijo le še piramide v Gizi v Egiptu, ki so status svetovnega čuda seveda obdržale – piramide imajo nekakšen častni položaj in se jim za mesto med sedmerico novih svetovnih čudes sploh ni bilo treba potegovati. Drugih šest starih svetovnih čudes, med njimi so bili viseči vrtovi Babilona in svetilnik v Aleksandriji, se je uklonilo zobu časa – uničili so jih predvsem požari in potresi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.